Over zakendoen zijn Peking en Taipei het al eens

In de campagne voor de verkiezingen van vandaag in Taiwan, speelde de kille relatie met China nog een rol. Maar in zaken hebben Peking en Taipei elkaar al wel gevonden....

'Het maakt me niet zoveel uit wie de winnaar wordt, Chen of Lien. Als de nieuwe president maar zorgt voor rust in de relatie met China, zodat de zaken er niet onder lijden.' Wang Lin, Taiwanees ondernemer in het Chinese Fuzhou, verwoordt het gevoel van veel van zijn collega's uit Taiwan.

Een slordige honderd miljard dollar heeft het bedrijfsleven van Taiwan de afgelopen jaren gei¿nvesteerd in fabrieken in China. Aangetrokken door de goedkope arbeid, voordelige grond en lage belastingen, en met het voordeel van een verwante cultuur en taal in de achterzak, is Taiwans zakenwereld een van de voornaamste investeerders in China geworden.

De Taiwanese presidentsverkiezingen van vandaag hebben het traditionele gebekvecht tussen Peking en Taipei over de status van het eiland weer doen oplaaien. Maar wie naar de koele cijfers kijkt, kan maar conclusie trekken: beide kanten van de Straat van Taiwan hebben er geen enkel belang bij de symbiose die is gegroeid in gevaar te brengen.

Qua economie zijn China en zijn 'opstandige provincie', zoals Peking Taiwan sinds 1949 beschouwt, al bijna met elkaar gefuseerd ztens is de verstrengeling geworden.

Het is goed te zien in steden als Fuzhou. Hemelsbreed bijna tweehonderd kilometer van de Taiwanese hoofdstad Taipei gelegen is het een stad op het Chinese vasteland zoals er tegenwoordig zovele zijn. Een paar miljoen inwoners, nieuwe wolkenkrabbers en winkelcentra. Het provinciaal hoofdkantoor van de Chinese communistische partij in het centrum wordt geflankeerd door boetieken van Pierre Cardin en Boss, een winkel met benodigdheden voor de golfsport en het Foreign Trade Centre Hotel.

Als hoofdstad van Fujian, de provincie het dichtst bij Taiwan , herbergt Fuzhou vele investeerders uit Taiwan. Zoals de autofabriekSoueast, die zestig kilometer buiten de stad tussen de bewolkte bergen ligt. Soueast is voor de helft eigendom van het Taiwanese bedrijf China Motor Corp.

Het is een van de ruim honderd kleine autofabrieken in China, met als voornaamste product de Lioncel, een kloon van de Toyota Corolla. Het is een kleintje met stevige ambities: een investering van 80 miljoen euro moet de productiecapaciteit in twee jaar verdubbelen tot 300 duizend auto's.

Of neem de stad Zhuhai, verder naar het zuiden aan de Chinese kust. De districtsraad daar stuurt binnenkort een hoge delegatie naar Taiwan, omdat de stad een spil voor de bouw van luxe jachten wil worden. Vier Taiwanese werven zitten er al, maar Zhuhai wil er nog meer de zeestraat over lokken. Want Taiwan heeft geld en kennis, en China wil de fabriek van de wereld worden.

Daar passen geen oorlogszuchtige manoeuvres bij. Peking heeft zich in de aanloop tot de presidentsverkiezingen dan ook beperkt tot wat waarschuwende taal aan het adres van president Chen Shuibian. Acht jaar geleden, bij de eerste democratische verkiezingen op het eiland, ging dat nog heel anders: toen schoot het Volksbevrijdingsleger raketten de zee bij Taiwan in, als intimiderend signaal dat men niet gediend is van een regering die Taiwan formeel onafhankelijk verklaart.

Het woordenspel over de toekomstige verhouding tussen China en Taiwan heeft ook de huidige verkiezingsstrijd beheerst. Chen en zijn Democratische Progressieve Partij (DPP) hebben aan de verkiezingsdag een referendum gekoppeld met de vraag of Taiwan antiraketraketten moet kopen tegen de Chinese dreiging. Maar de DPP wil ook 'gelijkwaardige' onderhandelingen beginnen met de grote buurman over toekomstige vreedzame relaties.

Peking ziet liever dat Chens rivaal Lien, voorman van de KMT, de winnaar wordt, omdat die de oude broederstrijd minder scherp speelt. 'Eland, twee systemen', is wat China met Taiwan wil, zoals het enkele jaren geleden ook Hong Kong en Macau binnenhaalde. Maar volgens politieke analisten hebben beide landen meer belang bij het handhaven van de status quo, die misschien voor de vorm ooit in een ander jasje een zeer losse federatie bijvoorbeeld kan worden gehesen. Zolang de Taiwanese miljarden maar blijven binnenstromen.

Meer over