Over muren, kermiskoersen, kasseien en Michele Bartoli

'De meest literaire onder alle sporten' is wielrennen. Vindt uitgeverij Veen, dat de voorbije jaren een reputatie opbouwde met het uitgeven van literaire sportboeken en tevens verantwoordelijk is voor het literaire voetbaltijdschrift Hard Gras....

Leuk is het hoe dan ook van uitgeverij Veen om na Hard Gras ook een literair wielertijdschrift op de markt te brengen. De Muur (verschijnt driemaal per jaar, kost 8,90 euro) werd afgelopen donderdag in de Amsterdamse bioscoop De Movies gepresenteerd.

Een passende omgeving want de introductie van De Muur (waarin heerlijke zinnen van de Vlaamse dichter Willy Verhegghe over Amstel Gold Race-winnaar Michele Bartoli:

Dit wordt mijn dagje, ik kweel een aria van Gluck

Zoals zusje Cecilia zo kunstig weet te doen)

ging gepaard met de vertoning van een prachtige wielerfilm.

Wielrennen kunnen de Walen niet zo best - na Claude Criquielion is er geen grote meer opgestaan - in films maken daarentegen wordt de Franse kwaliteit geëvenaard en de Hollandse en Vlaamse tuttigheid overtroefd. Le vélo de Ghislain Lambert is een even hilarische als ontroerende film.

Koen de Koker. Proef die naam en er doemen kasseien en kermiskoersen op. Deze Belgische ex-coureur speelt mee in de film en schreef een verhaal in het eerste nummer van De Muur.

De film is vanaf 13 juni in de bioscoop te zien. Lezersaanbieding: De Muur geeft vijftig vrijkaartjes weg. Te mooi om te laten lopen.

Meer over