Column

Over liefde temidden van miljoenen en media

 

Bracha van Doesburgh en Egbert-Jan Weeber in Bagels en Bubbels: zij hoort bij mij. Beeld .
Bracha van Doesburgh en Egbert-Jan Weeber in Bagels en Bubbels: zij hoort bij mij.Beeld .

Het zijn dramatijden op tv. Het is bepaald wel eens anders geweest, maar inmiddels is de aanwas van (Nederlandse) dramaseries op televisie zo groot dat de kunst voor de kijker is niet te verdrinken in die zee, als hij/zij al niet was meegesleurd door de bulk van buitenlands topdrama als House of Cards of Homeland.

Luxeleed natuurlijk, maar zie het allemaal maar eens bij te benen. Alleen deze weken al biedt televisie vrijwel dagelijks nieuw drama, en er is nog meer in aantocht: alleen Net 5 kondigde voor dit seizoen al vier nieuwe series aan.

De nostalgische (en dus oudere) kijker wordt bediend met een nieuw seizoen van 't Vrije Schaep en natuurlijk door omroep MAX met Goedenavond dames en heren. Die laatste is een soort Moeder, ik wil bij de televisie, waarin vooral de sfeer en aankleding van de jaren vijftig getroffen is - meer dan het (te) trage scenario.

Elders regeren de comedy, romcoms, thrillers en mengvormen daarvan. Afgelopen maanden vielen mij de series Divorce (RTL) en Jeuk (VARA) op. Twee totaal verschillende series, maar met één gezamenlijk kenmerk: het zichtbare spelplezier, gecombineerd met verrassende scripts vol verfijnde humor.

Dinsdag en woensdag kreeg de kijker weer twee series voorgeschoteld. Hoewel, helemaal nieuw was Gouden bergen (SBS6) ook weer niet: nadat eerder de enige twee geplande afleveringen voldoende succesvol waren gebleken, bestelde SBS bij Talpa twee hele seizoenen, die in allerijl moesten worden gemaakt.

Woensdag werd in de derde aflevering de draad weer opgepakt rond zes welgestelde vrouwen in het dorp Bergen, die elk met een crisis kampen. De lerares Frans, een ietwat verslonsde Plien van Bennekom, is verlaten door haar Vincent (Diederik Ebbinge). Die heeft een kind verwekt bij Noortje (Jelka van Houten), die eigenlijk een lesbische verhouding heeft met Eline (Eva Duivesteijn).

Van een gezin zit de man vast op verdenking van verduistering van drie miljoen euro, die zijn dochter in beheer heeft. Een andere vrouw weet haar comateuze man (Viggo Waas) tot een erectie te praten. Kortom: dolle boel in Bergen.

De verhaallijn - geschreven door Wim Baks en regisseur Idse Grotenhuis - wordt uit de doeken gedaan in korte scènes. Met nogal wisselend acteerwerk worden vleugjes thriller en sprankjes humor opgediend, enigszins balancerend tussen Desperate housewives en Gooische vrouwen. Mij was het van beiden net te weinig, zodat het resultaat matig bleef.

Hogere ogen gooide de eerste aflevering van Bagels en bubbels: Zij hoort bij mij, dinsdag op 'vrouwenzender' Net 5.

Het gegeven is simpel: bakkerszoon Rick (Egbert-Jan Weeber) treft in een restaurant het succesvolle en rijke fotomodel Noa (Bracha van Doesburgh). Maar hij was negen jaar (en twee weken) verloofd met Halina Reijn, die hem in een fraai gespeelde scène in een vol restaurant ten huwelijk vroeg. Hij zei nee.

De kracht van Bagels en bubbels - geregisseerd door Pollo de Pimentel, Janice Pierre en Esmé Lammers - zit ook hier in het spel van een topcast. Naast Reijn - een tikje te oude casting als verloofde van de veel jongere Weeber - en Van Doesburgh onder andere Hans Kesting als manager/lijfwacht en Geza Weisz.

Over liefde temidden van miljoenen en media; jetset versus eenvoudige afkomst. Het zou zomaar een blijvertje kunnen blijken.

Meer over