Over het IJ Festival brengt beeldend theater voor groot publiek Het inspirerende leven van pinguins

'Een verhaal over de onaangetaste schoonheid van de natuur, als antwoord op de menselijke zucht naar vooruitgang.' Zo staat het in hun persbericht....

Van onze medewerkster

Marian Buijs

AMSTERDAM

Vanavond staan ze met hun voorstelling Antarctica 1998 voor het eerst in Nederland, in Theater Kampina in Amsterdam Noord, als onderdeel van het Over het IJ Festival. Een aanstekelijke mengeling van dans en slapstick. Als twee geleerden in de ecologie reizen ze af naar de poolcirkel om het leven van de pinguins te bestuderen. Pinguins leven in een strak georganiseerde gemeenschap en zijn daardoor in staat de meest benarde omstandigheden het hoofd te bieden. Waarom zou de mens zich daardoor niet laten inspireren?

Met behulp van twee strijkplanken die veranderen in een kajak of een surfplank verbeelden ze hun dromen, terwijl dia's en videobeelden een surrealistische omgeving creëren. De buitenlandse pers is uitbundig, er vallen namen als Laurel en Hardy, de Marx Brothers. Het burleske karakter en hun poëzie wordt meermalen geroemd. En de titel? Heeft die een diepere betekenis? 'Welnee, we vonden die toevoeging 1998 gewoon beter staan.'

Henk Schoute, de organisator van het Over het IJ Festival zag hun video en was verkocht. Naast paradepaardjes als de Dogtroep en de gebroeders Flint die in elk zomerfestival opduiken, is deze Belgische groep exclusief bij hem te zien. De produktie past precies in de opzet van zijn festival: toegankelijk voor een breed publiek, beeldend en geestig. Hij streeft niet naar een artistieke gebeurtenis voor een handjevol mensen die zich rotrennen om alles in tien dagen te zien. Daarom spreidt hij zijn produkties liever uit over een periode van drie maanden.

Het publiek waar hij zich op richt woont voor een groot deel in Amsterdam Noord. Een ietwat achtergebleven gebied met een negatieve klank, maar vol theatrale locaties zoals scheepswerven en loodsen. Stond hier in 1980 niet het onvergetelijke Festival of Fools? Geboren en getogen in Tuindorp Oostzaan wil hij wat doen aan dat slechte imago. Eerst bij het Cleyntheater, later als directeur van de overkoepelende organisatie IJ-podia.

In 1993 organiseerde hij daar Camel Gossip van de Dogtroep als kadootje voor de bewoners van Noord. Tijdens het feestje na afloop fluisterde de wethouder hem in dat hij geld kon krijgen voor een groot festival op de IJ-oever, diezelfde zomer. Het was april en hij moest dus maar zien of hij in tien dagen een plan uit de grond kon stampen. Zelf is hij nog steeds verbaasd dat het lukte: binnen vijf dagen had hij zijn programma rond.

Inmiddels is de onderneming uitgegroeid tot een organisatie met een eigen theater, een kantoor en sponsors die hem uit eigen beweging benaderen. Vorig jaar blufte hij dat het aantal bezoekers van 9000 zou oplopen tot 35.000. Men lachte hem uit, maar toen Noordwesterwals van de Dogtroep een succes fou bleek, kreeg hij gelijk. Dit jaar verwacht hij er zelfs 40.000, waarvan 10.000 uit Amsterdam Noord, een ongekend hoog aantal uit een stadsdeel dat nooit uitblonk door culturele interesse.

Er staan intieme produkties zoals Antarctica, in een theater, maar ook grootse openluchtspektakels. De Dogtroep komt terug met Noordwesterwals en de Duitse groep Titanick brengt een spectaculaire verbeelding van de historische scheepsramp. 'De omgeving van een scheepshelling en een watervlakte krijgen ze hier cadeau, dat is nog eens wat anders dan spelen op een marktplein.'

Antarctica 1998, van 15 tot en met 17 juni in theater Kampina. Informatie Over het IJ Festival: 020-6361083

Meer over