nieuws

Over één ding is de Britse pers het eens: interview Meghan Markle slaat in als een bom

Op de ochtend nadat de Amerikaanse televisie het langverwachte interview met prins Harry en Meghan Markle uitzond, heeft de mediastorm Groot-Brittannië bereikt. De BBC houdt op zijn website live de ontwikkelingen bij. Ook kranten analyseren erop los.

De Britse ochtendkranten na afloop van het interview. Beeld AFP
De Britse ochtendkranten na afloop van het interview.Beeld AFP

Om in de stortvloed aan reacties en analyses het overzicht te bewaren, zette de BBC vanochtend de verslaggeving in het liveblog – aanvankelijk gebruikt om verslag te doen van het interview zelf – gewoon voort. Haast ieder kwartier deelt de omroep een tweet, een interviewfragment of juist een ontleding daarvan door een koningshuis-expert.

BBC-royaltywatcher Jonny Dymond schrijft dat Harry en Meghan het dominante verhaal in de Britse media ‘op zijn kop hebben gezet’. In het ‘vernietigende’ interview met Oprah Winfrey hebben ze de ‘verschrikkelijke spanningen in het paleis blootgelegd’. Dymond acht de onthullingen zo persoonlijk dat ‘het onwaarschijnlijk lijkt dat er een reactie zal komen’ van het Britse koninklijk huis.

Of Dymond denkt dat de tabloids, de grote vijand van het paar, hun toon zullen veranderen? ‘Het zit niet in hun aard.’

Bom

Volgens The Telegraph had de Britse koninklijke familie ‘een kogelvrij vest nodig’ om zich te wapenen tegen de verwijten. ‘We wisten dat het blockbuster-televisie zou worden. Maar wat we niet hadden verwacht over het Oprah-interview met de hertog en hertogin van Sussex, is hoe onverbloemd hun ‘waarheid’ eigenlijk zou zijn.’

Andere kranten vergelijken het interview met een bom die inslaat. The Sun focust op Meghans uitspraken over haar suïcidale gevoelens. Een opsomming van haar kwetsbare momenten, compleet met video stills waarop Meghan vecht tegen haar tranen, zet het beeld van een gebroken vrouw kracht bij. ‘Meghan Markle barstte in tranen uit toen ze onthulde dat ze prins Harry had verteld dat ze ‘niet meer wilde leven.’’

The Daily Mail kopt groot op een andere ‘sensationele’ onthulling uit het interview: ‘Meghan beschuldigt paleis van discriminatie’. In het interview suggereerde Meghan dat het koningshuis haar zoon Archie de titel van prins ontzegd had vanwege zijn gemengde afkomst. Daardoor zou hij geen recht hebben op politiebescherming.

Meghan weigerde te zeggen van welk lid van de koninklijke familie de discriminerende uitspraken afkomstig waren. The Daily Mail gaat vervolgens uitvoerig in op een inconsequentie in de verhalen van Meghan en haar man: ‘Meghan zei dat de ‘zorgen over de donkere huid van de baby’ opkwamen terwijl ze zwanger was, terwijl Harry zei dat de opmerkingen VOOR hun huwelijk kwamen.’

Prinsentitel

Ook The Guardian legt de beschuldiging van racisme langs de meetlat, al belicht de krant een ander aspect. Volgens een meer dan honderd jaar oud protocol, schrijft de krant, hebben alleen de kinderen en kleinkinderen van de heersende monarch automatisch recht op de titel prins of prinses. Archie is niet het kleinkind, maar het achterkleinkind van koningin Elisabeth.

Prince Harry en Meghan Markle. Beeld AP
Prince Harry en Meghan Markle.Beeld AP

In dat protocol was oorspronkelijk één uitzondering opgenomen. De oudste nog levende zoon van de oudste zoon van de Prins van Wales – de Britse troonopvolger, op dit moment prins Charles – krijgt wel de titel van prins toebedeeld. Vandaar dat prins George, de zoon van William en Kate, al vanaf zijn geboorte als prinsje door het leven gaat.

Dat vervolgens ook de andere kinderen van William en Kate de titels van prins en prinses kregen, komt door een aanpassing van het protocol, door niemand minder dan The Queen zelf. Die aanpassing had geen betrekking op Archie. Over de reden daarvoor bestaat onduidelijkheid, aldus The Guardian.

Theaterstuk

The Times, die vorige week – vermoedelijk ingefluisterd door het paleis – berichtte dat Meghan Markle haar personeel gepest had, laat nu politiek verslaggever Quentin Letts het interview als theaterstuk beschouwen. Zijn aandacht werd getrokken door de ‘landelijke setting’ en ‘koningin Oprah in delicaat mauve’. Over en weer vlogen er ‘betekenisvolle, emotionele knikjes’, terwijl de protagonisten ‘op Californische wijze ‘ja’ tegen elkaar zeiden’.

‘Als het gaat om onze complexe relatie met het koningshuis’, begint Kat Rosenfield in het digitale tijdschrift UnHerd weer een andere vergelijking, ‘illustreert niets het beter dan het Amerikaanse Assepoester-verhaal: een soort moderne riff op het originele sprookje met meestal een feministische draai.’ Gewoon meisje wordt verliefd op een prins, meestal tot afgrijzen van zijn familie, dikwijls ook tot haar eigen verdriet.

In de sprookjeswereld komt alles altijd ten slotte toch nog goed. ‘Ze trouwen en leven nog lang en gelukkig’, schrijft Rosenfield. ‘Maar in het echte leven is de bruiloft slechts het begin.’

Behalve over de impact van het interview, berichtten de Britse media onverdeeld jubelend over een ander ding: in het interview onthulden Harry en Meghan het geslacht van hun nog ongeboren, tweede kind. ‘It’s a girl!’

Meer over