Ov-staking leidt tot drukke ochtendspits, maar niet tot grote problemen

De landelijke ov-staking heeft dinsdagochtend tot een drukke ochtendspits geleid. Toch leek Nederland, op enkele onwetende forensen en toeristen na, goed voorbereid en bleven grote ongeregeldheden uit.

Op luchthaven Schiphol zijn dinsdag zo’n tachtig vluchten geannuleerd vanwege de landelijke ov-staking. Volgens een woordvoerder van de luchthaven hebben veel passagiers gebruikgemaakt van de mogelijkheid hun vlucht gratis om te boeken. Wie wel naar de luchthaven kwam, liep dinsdagochtend vast op de snelweg A4. De ov-staking leidt vooralsnog niet tot grote problemen, meldt de luchthaven. ‘De situatie op en rond Schiphol is beheersbaar’, staat in een verklaring op de website. ‘Mensen zijn goed voorbereid op de stakingen in het openbaar vervoer en de gevolgen daarvan.’

Omdat de veerponten over het IJ in Amsterdam niet varen, is de IJtunnel opgesteld voor fietsers.  Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Omdat de veerponten over het IJ in Amsterdam niet varen, is de IJtunnel opgesteld voor fietsers.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

De NS zegt dat er ‘zeer beperkt tot geen treinen’ rijden en adviseert niet naar het station te komen. Ook de reisplanner van 9292 is niet up-to-date, wordt gewaarschuwd op de site. Volgens een woordvoerder van CNV rijdt minder dan 10 procent van de bussen.

Wilt u dit artikel liever beluisteren? Hieronder staat de door Blendle voorgelezen versie.

Op last van de rechter rijdt er wel vier keer per uur een trein tussen Hoofddorp en Amsterdam Centraal, via Schiphol. De luchthaven heeft extra personeel ingezet om het verkeer buiten in goede banen te leiden en onwetende reizigers te informeren. Zo worden bij de bagagebanden in de aankomsthal flyers uitgedeeld over de staking.

Omdat de veerponten over het IJ in Amsterdam niet varen, is de IJ-tunnel opgesteld voor fietsers. Beeld ANP
Omdat de veerponten over het IJ in Amsterdam niet varen, is de IJ-tunnel opgesteld voor fietsers.Beeld ANP

Reizigers worden geadviseerd de actuele verkeerssituatie in de gaten te houden en moeten rekening houden met een langere reistijd. De oproep om alleen naar Schiphol te komen indien strikt noodzakelijk, blijft voorlopig van kracht.

Ondanks de ov-staking rijden sommige bussen en treinen wel. Zo meldt vervoersmaatschappij Keolis dat de bussen en treinen van dit bedrijf voor een (groot) deel rijden. Zij rijden onder de naam Syntus, Allgo, Blauwnet, Twents. Sinds 8 uur uur, zo zegt het bedrijf, rijdt 30 procent in Almere, Twente, Zwolle-Enschede/Zwolle-Kampen. Op het treintraject Zwolle-Hengelo-Oldenzaal rijdt 95 procent en op de Veluwe rijdt de helft. In Noord-Holland en Zeeland rijden bussen van Connexxion wel.

De ov-staking leidde dinsdagochtend al vroeg tot een drukke ochtendspits. De regen was een extra belemmerende factor. Om 06.45 uur stonden er 30 files met een lengte van 105 kilometer, om 08.00 uur bedroeg de spitspiek 328 kilometer, meldt Rijkswaterstaat. Iets na tienen waren de files grotendeels opgelost. Maar de overheidsdienst verwacht een drukke avondspits.

Reizigers op Amsterdam Centraal Beeld ANP
Reizigers op Amsterdam CentraalBeeld ANP

Beter pensioen

Met de staking, die tot middernacht duurt, hopen de vakbonden FNV, CNV en VCP een beter pensioen af te dwingen. Het overleg over het pensioenstelsel tussen de bonden en het kabinet klapte eind vorig jaar. De bonden eisen onder meer dat de AOW-leeftijd wordt bevroren en pensioenen meestijgen met het prijspeil. Verder pleiten ze voor ‘een pensioen voor iedereen’, dus ook voor zelfstandigen. En mensen die zwaar werk doen, moeten eerder kunnen stoppen.

Op woensdag 29 mei worden de pensioenacties voortgezet met werkstakingen in andere branches en grote demonstraties in Den Haag, Eindhoven, Arnhem en Groningen. Onder ov-medewerkers is de stakingsbereidheid groot, CNV meldt dat er ‘vele duizenden mensen’ meedoen. Op de sociale media kan de werkonderbreking op enige sympathie rekenen, hoewel niet iedereen er blij mee is.

Creatieve oplossingen

De ov-stilte leidt tot creatieve oplossingen van mensen en organisaties door heel het land. Op Twitter bieden ze elkaar ritjes aan onder hashtags als #meerijden en #meeliften. In Amsterdam is de IJtunnel opengesteld voor fietsers, ander langzaam verkeer en hulpdiensten, zodat er een verbinding blijft tussen Amsterdam Noord en Amsterdam Centrum. De wethouder van Velsen heeft aangeboden om inwoners zonder auto hoogstpersoonlijk van Velsen-Zuid naar Velsen-Noord te vervoeren. Doordat de pont niet vaart kan langzaamrijdend verkeer het Noordzeekanaal niet oversteken.

Sommige hogescholen en universiteiten hebben de tentamens die voor dinsdag gepland stonden afgelast. Op onder meer de Vrije Universiteit in Amsterdam gingen de toetsen wél door. Daar kwamen tientallen studenten met huurauto's naar het tentamen.

Ondanks de staking draaien bedrijven en ziekenhuizen gewoon door. Alleen sommige universiteiten en hogescholen hebben voor dinsdag alle tentamens en verplichte colleges afgelast. Mensen carpoolen, fietsen, werken thuis of nemen een dagje vrij. ‘Dat mag iedereen voor zichzelf oplossen’, zegt een woordvoerder van de Rabobank laconiek.

Bonden zetten kabinet onder druk met landelijke stakingen

Deze week komen werkenden in opstand tegen de almaar stijgende AOW-leeftijd en de al jaren krimpende koopkracht van de pensioenen. Nadat een eerdere landelijke actiedag op 18 maart werd overschaduwd door de aanslag in Utrecht, voeren vakbonden FNV, CNV en VCP dinsdag en woensdag de druk op door het openbaar vervoer plat te leggen en in heel het land te demonstreren.

Meer over