Oulida zoekt zonder Ajax andere wegen naar de top

Ajax heeft niet genoeg van Tarik Oulida, maar Tarik Oulida wel van Ajax en dus heeft hij de clubleiding verrast met de mededeling dat hij uit Amsterdam wil vertrekken....

Van onze verslaggever

Paul Onkenhout

ENSCHEDE

Ajax won met 1-0 en snelt af op de landstitel, dus Oulida (21) weet dat zijn positie niet sterk is. Desondanks voelt hij zich miskend in Amsterdam en zegt dat ook met zoveel woorden. 'Nog zo'n rampjaar wil ik nooit meer meemaken.'

In het tijdvak Van Gaal komt het zelden voor dat reserves in het openbaar te kennen geven zich elders te willen ontplooien. Oulida doet het en het is hem dan ook ernst.

De wedstrijden in het tweede elftal zijn een ondraaglijke last geworden voor de middenvelder, tevens diensplichtig militair die rijkelijk is getalenteerd, maar zelden speelt en zeer vaak is geblesseerd. Dat heeft de Amsterdamse clubleiders aan het twijfelen gebracht over zijn fysieke gestel.

Oulida denkt dat het verstandig is een andere weg te zoeken, die leidt naar de top. Zijn contract loopt af, maar Ajax zal Oulida een nieuwe aanbieding doen, heeft de club hem laten weten. Het heeft hem niet op andere gedachten gebracht, temeer daar technisch directeur Van Gaal hem een seizoen elders wil stallen. 'Daar werk ik niet aan mee.'

De aanbieding is van dien aard dat Ajax geïnteresseerde clubs een transfersom van ruim twee miljoen gulden kan vragen. Voor een speler van Ajax 2 is dat veel te veel, vindt Cor Coster, zijn zaakwaarnemer en schoonvader van de man die zich er in Barcelona talloze malen over verwonderde dat Oulida nog geen vaste plaats had gekregen.

Johan Cruijff kent Oulida goed. Zoon Jordi vormde in de Watergraafsmeer jarenlang een duo met Oulida en senior laat zich regelmatig bijpraten door Coster, vandaar.

Vier (delen van) wedstrijden speelde Oulida dit seizoen slechts, tegen PSV en Vitesse in de competitie, tegen Feyenoord om de Super Cup en in het niet meer belangrijke slotduel in de Champions League tegen AEK Athene. Twee maal scoorde hij tegen de Grieken, maar het leidde tot niet meer dan een eendaags eerbetoon.

Oulida is een ranke en attractieve speler, geboren in Casablanca en getogen in Amsterdam. Hij leek voorbestemd om bij Ajax met het shirtnummer vier de aanval te gaan voeden, maar moest uitwijken naar de linkerkant van de middenlinie. Maar daar staat Davids, of Bogarde, soms zelfs Ronald de Boer of, zoals gisteren, Seedorf. En Oulida zat op de tribune, ineengedoken en kansen tellend.

Een dozijn hele en halve kansen kreeg Ajax, en FC Twente niet één. De nummer één kon worden verweten dat de afwerking allesbehalve accuraat was, de nummer vier dat het de tegenstander slechts in het laatste kwartier in het nauw bracht. FC Twente léék zelfs niet een beetje op een nummer vier van de eredivisie.

De ploeg rommelde maar wat aan, was verstijfd door de spanning en had de pech dat de ervaren spelers (Vurens, Boerebach, Van Halst, Hoogma) hun ploeg met foutieve passes en tactische fouten voortdurend in stukken scheurden. Het inhaalduel FC Twente - Ajax was niet goed, niet spannend en niet leuk, en het regende in Enschede ook nog eens.

De kilte werd slechts door een enkeling verdreven, Kanu voorop die met zijn lange lijf Hoogma frequent van zich afschudde. Kanu (18) is sinds de thuiswedstrijd tegen Hajduk Split de eerste in de pikorde van spitsen, voor Kluivert en Ronald de Boer. Zijn ontwikkeling zal ook Van Gaal hebben verrast; in de zomer werden immers nog verwoede pogingen gedaan om Ronaldo naar Amsterdam te lokken.

Sinds Van Gaal hem in Dordrecht liet invallen op 19 februari, scoorde Kanu in iedere wedstrijd waarin hij werd opgeroepen eenmaal. De Nigeriaan zette Ajax bij Go Ahead op winst, trof doel tegen NEC en Sparta, en opende tussendoor de score tegen Hajduk Split.

Toen Ajax door Feyenoord uit het bekertoernooi werd gezet, was hij in Utrecht op pad met het tweede elftal. De enige treffer in het Diekman kwam gisteren op zijn naam, en een wonderlijke treffer was het.

In de zestiende minuut zette Overmars de bal laag voor, vanaf de linkerkant richting eerste paal waar Kanu positie had gekozen. Hoogma was ter plekke, doelman Boschker ook, en beide spelers werden in de luren gelegd. Met de buitenkant van de rechtervoet duwde Kanu de bal over de lijn, 0-1.

Het was een frommeldoelpunt van een speler die een voortdurende bron van vermaak is. Wat Kanu onderneemt, kan eigenlijk niet, maar het lukt wel en brengt ook ervaren tegenstanders in verwarring. Hij kan als geen ander op een klein stuk veld uit de voeten en dat maakt hem voor Ajax een waardevolle speler.

Gisteren leverde Kanu een bijdrage aan alle Ajax-aanvallen met perspectief, maar trof hij het niet dat Litmanen een rits kansen miste, George voor het doel steeds het verkeerde besluit nam en Boschker de tegenslag van de knullige tegentreffer manmoedig verwerkte. Een tiental kansen, één doelpunt, het kwam Ajax op een verwijt van Van Gaal te staan.

Vreemd vond ook Twente-trainer Ten Donkelaar het dat het rif van zijn ploeg nauwelijks tegenstand wist te bieden. Vandaag, zo kondigde hij aan, zal hij zijn spelers eens naar het hoe en waarom vragen. De meest dodelijke opmerking was voor aanvaller Vurens. 'Zijn vorm baart me al het hele seizoen zorgen', zei de trainer.

Onderwijl drong in de Twentse perskamer het geluid binnen van de zoveelste rel voor de hoofdtribune. Zes aanhangers van Ajax werden gisteren gearresteerd wegens openlijke geweldpleging, tal van auto's werden geraakt door stenen en bierblikjes. Waarmee maar weer eens werd bewezen dat niet alleen Feyenoord-supporters zich in en rondom de stadions misdragen.

Meer over