Oudste vrouw ter werel overleden; ze at enkel ei en koekjes

De oudste vrouw ter wereld, geboren in 1899, maakte het bewind van koning Umberto I en twee wereldoorlogen mee. De Italiaanse Emma Morano overleed zondag op 117-jarige leeftijd. Zij was de laatste persoon ter wereld geboren in de jaren 1800.

Emma Morano poseert op 115-jarige leeftijd met een portret uit haar jonge jaren. Beeld ap
Emma Morano poseert op 115-jarige leeftijd met een portret uit haar jonge jaren.Beeld ap

Ze at nooit groente en fruit. Maar wel negentig jaar lang bij het ontbijt drie eieren per dag, waarvan twee rauw, en bij de lunch een omelet. In totaal zou ze meer dan 100 duizend eieren in haar leven hebben geconsumeerd. Daarnaast was ze gek op koekjes. Ze verstopte die zelfs onder haar kussen, zodat niemand ze zou pikken. Ze at tot begin vorig jaar ook nog af en toe een stukje kip, maar daar stopte ze mee toen ze las dat het kanker zou kunnen veroorzaken.

Zondag overleed de Italiaanse Emma Morano op 117-jarige leeftijd. Ze was de oudste persoon ter wereld en de laatste die in 1899 werd geboren. Ze stierf in haar leunstoel. Kennissen hadden alleen gemerkt dat ze de laatste dagen minder spraakzaam was geworden.

Morano werd op 29 november 1899 geboren in Civiasco in de regio Piëmont in het noorden van Italië. Ze werd 117 jaar en 137 dagen oud en was de oudste uit een gezin van acht kinderen, die ze allemaal heeft overleefd. Daarmee is de supereeuwling de oudste Italiaan ooit en de een na oudste Europeaan ooit - na de Francaise Jeanne Calment die in 1997 overleed op de leeftijd van 122 jaar. Daarnaast was ze de laatste Italiaanse die nog werd geboren tijdens het bewind van koning Umberto 1. Als kind verhuisde ze met het gezin naar Verbania aan het Lago Maggiore waar ze opgroeide en tot haar dood zou blijven wonen.

In 1926 trouwde ze Giovanni Martinuzzi met wie ze een zoontje kreeg. Het kind overleed al na zes maanden. In 1938 verliet ze haar man omdat hij haar voortdurend sloeg. 'Ik wilde niet dat een man de baas over mij zou spelen', zei ze in een interview met The New York Times. In het fascistische Italië van toen hadden vrouwen nauwelijks rechten. Ze werkte tot 1954 in een jutefabriek en daarna in de keuken van een kostschool. In 1974 stopte ze.

Lees verder onder de foto.

Morano vierde op 29 november 2016 haar 117de verjaardag in bijzijn van vrienden en familie in haar appartement in Verbania. Beeld reuters
Morano vierde op 29 november 2016 haar 117de verjaardag in bijzijn van vrienden en familie in haar appartement in Verbania.Beeld reuters

Ze woonde de laatste twintig jaar zelfstandig in een appartement dat ze weigerde te verlaten. Twee nichten verzorgden haar daar. Sinds 12 mei 2016 was ze de oudste bewoner op de aarde, nadat de Amerikaanse Sussnnah Mushatt Jones overleed. Op haar 117de verjaardag kreeg ze onder meer de felicitaties van de paus en de Italiaanse premier.

Onderzoekers van de universiteit van Harvard bezochten haar in 2014 voor een onderzoek naar weerstand tegen ziekten. Uit dat onderzoek kwam naar voren dat ze goede genen had. De oudste persoon ter wereld zou nu de Jamaicaanse Violet Brown zijn, die op 10 maart 1900 werd geboren.

Meer over