'Oudste vrouw' (127) overleden in China

Luo Meizhen, een vrouw die volgens Chinese autoriteiten de oudste vrouw ter wereld was, is dinsdag overleden. Ze zou 127 jaar oud zijn geworden. Familieleden hebben dit meegedeeld. Haar kleinzoon zei: 'Het kwam niet onverwacht.'

Een kleinzoon van Luo Meizhen bekijkt een portret van zijn oma, die gisteren overleed. Beeld afp
Een kleinzoon van Luo Meizhen bekijkt een portret van zijn oma, die gisteren overleed.Beeld afp

Meizhen, die overleed na een ziekbed van een maand, zou in 1885 zijn geboren, maar dat is buiten China nooit erkend.

In december noemde het Guinness Book of World Records de Japanner Jiroemon Kimura als oudste persoon. Het toeval wil dat ook Kimura deze week is overleden, zo heeft het Duitse persbureau DPA gemeld. Hij is 116 geworden. Hij ging in 1965 met pensioen. Van zijn zeven kinderen zijn er nog vijf in leven.

Volgens het Guinness-boek is de nieuwe, oudste man op aarde eveneens een Japanner. Misao Okawa is geboren op 5 maart 1898 en is 115 jaar oud. De oudste vrouw, de Française Jeanne Calment, overleed in 1997 op 122-jarige leeftijd.

Luo Meizhen heeft nooit kunnen bewijzen dat ze in 1885 is geboren. Het enige dat ze heeft is een vervaagde kopie van een identiteitskaart. De provincie waarin Meizhen woonde, Guangxi, is pas in 1949 geboortecertificaten gaan maken. Als het klopt dat ze 127 jaar is geworden, is Meizhen de oudste mens geweest die ooit heeft geleefd - voor zover bekend.

Meer over