Ouder eist bij rechter vijfdaagse schoolweek

Terwijl ouders van de ene school via de rechter een vierdaagse schoolweek willen afdwingen, probeert een andere ouder de vijfdaagse schoolweek weer ingevoerd te krijgen....

Van onze verslaggeefster

Eind vorige week werd bekend dat twee ouderparen van de Amsterdamse Pieter Hooglandschool via de rechter een vierdaagse schoolweek opeisen.

'Alles is beter dan dat je kinderen op de gekste tijden naar huis worden gestuurd worden', vindt R. Senn, een van de procederende ouders.

Een vierdaagse lesweek is echter alleen wettelijk toegestaan voor de eerste vier klassen. In het kort geding eisen de ouders dat de staat de vierdaagse lesweek - al dan niet tijdelijk - gedoogt voor alle groepen.

Vader F. van den Berg van de vijfde Montessorischool, eveneens in Amsterdam (Watergraafsmeer), is juist fel tegenstander van de vierdaagse schoolweek. De vijfde Montessori gaf de kinderen in groep 1 tot en met 4 vorig jaar twaalf vrijdagen vrij. Het jaar daarvoor was er op negentien vrijdagen geen les, omdat de leraren een atv-dag hadden.

'Het is onjuist dat de atv-afspraken bepalen wanneer onze kinderen les krijgen', vindt Van den Berg.

Hij is erop tegen dat zijn kinderen minder lesuren hebben dan normaal.

'Eerst werd de zwemles geschrapt. Toen moest de juf van de handenarbeid weg. Toen ging het handenarbeidlokaal dicht. Dat gaat me allemaal véél te ver.'

Directeur J. Hilligers van de vijfde Montessori respecteert het standpunt van deze vader. 'Maar hij is een uitzondering. Alle andere ouders hebben er vrede mee. Sommigen vinden zo'n dagje vrij met de kinderen een welkome afwisseling.' Voor de kinderen van werkende ouders heeft de school opvang geregeld op de vrije vrijdagen met behulp van een welzijnsstichting.

Staatssecretaris Adelmund van Onderwijs is eveneens tegen een vierdaagse schoolweek, ook voor de eerste vier klassen. Zij overweegt de wet op dat punt te wijzigen, om scholen te dwingen de lesuren over vijf dagen te spreiden.

Meer over