Oude volleybalrivalen fuseren

ROBÈRT MISSET

AMSTELVEEN - Voor wie is opgegroeid met de aloude rivaliteit tussen de volleybalclubs AMVJ en Martinus is het even wennen. De twee aartsrivalen hadden de topteams al twee jaar geleden samengesmolten, nu volgen ook de twee verenigingen. Naast het dit seizoen failliet verklaarde TVCA kent Amstelveen vanaf nu de nieuwe fusieclub vv AMstelveen.

De eerste hoofdletter in de clubnaam vormt de laatste herinnering aan AMVJ, in 1930 in Amsterdam opgericht als Amsterdamse Maatschappij voor Jongemannen. De oudste volleybalclub van Nederland, die de sport al voor de oorlog introduceerde, leed al jaren een kwijnend bestaan. De mannentak verhuisde in 1999 naar Almere, waar de club als Omniworld AMVJ in 2002 voor het laatst landskampioen werd. Het vrouwenteam hield de tweestrijd met Martinus vol tot 2009, toen het bedrijf van 'mister AMVJ' en hoofdsponsor Harry de Haas het faillissement moest aanvragen.

Ook de volgende stichting topvolleybal kon het niet bolwerken in Amstelveen. Met kunst en vliegwerk - en dankzij de invalsters uit het tweede team - wist het ontmantelde TVC Amstelveen de competitie te voltooien.

Voorlopig behoudt TVCA de licentie voor de A-League, hoewel de financiering voor een nieuw topteam nog niet rond is. 'Het is duidelijk dat er één bolwerk moet komen', aldus Agnes Brunninkhuis. De oud-international werd woensdagavond tijdens de laatste ledenvergadering van AMVJ tot erelid benoemd. 'Het maakte me trots, ik had er geen gemengde gevoelens bij.'

De tijd was immers rijp om de sentimenten uit het verleden te vergeten, zegt Brunninkhuis, die sinds 1986 als speelster, trainer én manager actief was bij AMVJ. In die 25 jaar stonden Martinus en AMVJ vaak lijnrecht tegenover elkaar. Door een structureel gebrek aan sponsor-inkomsten werden beide clubs tot elkaar veroordeeld. 'Het is goed zo', zegt Brunninkhuis.

Met een symbolische wandeling naar sporthal Zonnestein, de 'huiskamer' van Martinus in Amstelveen, sloten de leden van AMVJ woensdagavond een roemrucht tijdperk af. De oprichtingsvergadering van de nieuwe club vv AMstelveen werd al even symbolisch bijgewoond door twee oud-voorzitters, die elkaar geregeld bestreden. Ook de boegbeelden Harry de Haas (AMVJ) en Frits Suèr (Martinus) stemden in met de fusie.

'Ik vond het mooi om te zien', aldus Brunninkhuis. 'De Haas en Suèr hebben allebei een enorme bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van topvolleybal in Nederland. Ze hebben ooit de toon gezet voor de animositeit tussen AMVJ en Martinus. Maar beide clubs werkten al lang samen en Harry en Frits zijn ouder en milder geworden. Ook zij erkenden dat er geen alternatief meer was.' De gezamenlijke jeugdacademie legde het fundament onder de fusie.

Brunninkhuis: 'Dankzij de steun van Topsport Amstelveen konden we in die academie 60 tot 70 kinderen opleiden die niet waren besmet door het verleden. Voor hen leefden AMVJ en Martinus al naast elkaar.'

In de fusieclub zullen de culturen van beide bloedsgroepen herkenbaar blijven. Brunninkhuis: 'We moeten eigenwijs en rebels zijn en op die manier een sterke club opbouwen die de volleybaljeugd van Amstelveen een nieuw perspectief biedt. Het is niet langer Martinus tegen AMVJ en dat stemt me gelukkig.'

Of zoals de laatste AMVJ-voorzitter Marc van der Heide, tevens voorzitter van de fusieclub, het verwoordt: 'AMVJ en Martinus nemen geen afstand van de historie, we gaan die historie voortaan met elkaar delen.'

undefined

Meer over