Oude telefooncel moet wijken voor communicatiezuil

De bekende vandaal-gevoelige, groene telefooncel heeft zijn langste tijd gehad. De cel wordt in de toekomst vervangen door een zuil - de 'communicatiezuil'....

PTT Telecom, zo blijkt uit KPN Nieuwsblad, spiegelt zich aan New York waar op elke hoek van de straat kleine openbare telefoons staan waarvan veel gebruik wordt gemaakt. Het belgedrag van het publiek verandert immers. Vroeger waren telefooncellen vooral bedoeld voor mensen die thuis geen telefoon hadden. Ze waren onveranderlijk overdekt en van grote afstand zichtbaar.

Maar tegenwoordig heeft bijna iedereen telefoon. Het publiek stelt andere eisen aan openbare cellen. Er moeten er vooral veel van zijn en niet per se overkapt zodat mensen snel even kunnen bellen. PTT Telecom heeft op proef al twintig communicatiezuilen geplaatst in Maastricht.

De zuilen zijn weliswaar door KPN ontworpen, maar zij kunnen ook voor andere doeleinden gebruikt worden: het opladen van de toekomstige chipknip, een parkeerplaats betalen of het opvragen van toeristische tips en reisinformatie via een aan de zuil bevestigd beeldschermpje.

Meer over