Oude rotten én nieuwkomers weten wat 'parade maken' is

Het lijkt perfecte timing maar het berust vooral op toeval: op het podium midden tussen de festivalgangers is een groepje snoezige kleuters bijeen, nét op het moment dat Het Paleis voor Volksvlijt hier parade gaat maken voor He u t e noch, verdomme!, een voorstelling over de kinderwens....

Karin Veraart

Het Paleis voor Volksvlijt is een nieuwkomer op De Parade, die dit jaar z'n vijftiende editie beleeft. Heute noch, verdomme! lijkt zich al te hebben rondgesproken in die paar dagen dat het festival nu in Rotterdam bezig is, want voor Studio 7 staat een drom mensen - en dat bij een temperatuur van rond de dertig graden. De acteurs kijken er blij verrast bij.

Ze hebben een leuke voorstelling gemaakt. Lottie Hellingman speelt Sonja, een moderne vrouw die alles al eens heeft gedaan en nu een kind wil. Hellingman zingt dat de stukken eraf vliegen en wordt terzijde gestaan door vier musici/acteurs, die haar stuk voor stuk óók graag van dienst zouden zijn met hun geweldige zaad. Volgt een goed uitgewerkte komedie over keuzes maken (niet de sterkste kant van Sonja) in een muzikale bedding die er zijn mag.

Deze Parade heeft geen speciaal thema; op de vier locaties - na Rotterdam nog Den Haag, Utrecht en Amsterdam - staan oudgedienden (De Levende Jukebox) en nieuw talent naast elkaar met uiteenlopende korte stukken.

Hello Ici heet die van Theaterproletariaat A. S. F. (Dick van den Toorn, Ton Kas en Wieteke Versluis plus twee prachtige paaldanseressen), genoemd naar de mottige club van twijfelachtig allooi waar het stuk zich afspeelt. Als speciale attractie naast het paaldansen vindt er een interview plaats met een erotisch entertainer die zijn beste tijd heeft gehad.

Dat levert een bij vlagen hilarisch onderhoud op tussen de ironische interviewer (Ton Kas) en zijn droeve gast (Dick van den Toorn), maar als geheel boeit het net niet genoeg. Je zou hopen dat de grappige, losse stukjes samenkomen, je verwacht op zeker moment nog een wending, maar er gebeurt niets meer en het verhaal gaat uit als een nachtkaars.

Bekende Paradegangers Beppe Kosta, Eddie B. Wahr en Kees van der Vooren (mogelijk nog beter bekend als het Trio van Orkater) maakten tien jaar geleden De Geräuschmacher, en om dat te vieren zijn ze opnieuw met deze voorstelling present. Daarnaast maakten ze een nieuwe, Band Loopt 42, en die moet gezien worden. Drie belangrijkdoenerige (reclame) mannetjes in een opnamestudio lopen zichzelf en elkaar voorbij in een memorabele muzikale act. Het is geestig, virtuoos gespeeld en strak getimed, het is Paradetheater op z'n best.

Meer over