Oude reuzentelescoop komt weer tot leven

Voorjaar 1997 moet hij weer operationeel zijn: de Leviathan van Parsonstown, de reuzenkijker van lord Rosse, de monstertelescoop van Birr Castle....

De Leviathan, zoals de telescoop werd genoemd, was een reusachtig gevaarte van meer dan 150 ton (alleen de telescoopspiegel, 182 centimeter in middellijn, woog al vierduizend kilo), dat met takels en katrollen op elk gewenst deel van de sterrenhemel kon worden gericht.

Parsons sleep de (metalen) spiegel zelf, maar schakelde zijn personeel èn de plaatselijke bevolking in bij de bouw van de eigenlijke telescoopconstructie en de imponerende bakstenen behuizing. Twintig jaar vergde het project.

Pas in 1918 werd in Californië een grotere telescoop in gebruik genomen: de Hooker-telescoop op Mount Wilson, met een spiegelmiddellijn van tweeëneenhalve meter. Iniddels is de Keck-telescoop (1991) op Mauna Kea, Hawaii, met een spiegel van tien meter middellijn de grootste optische telescoop.

De Leviathan, waarmee de spiraalstructuur van sterrenstelsels werd ontdekt, werd in 1908 ontmanteld. Van de sterrenwacht zelf is niet veel meer over dan een ruïne. Daar komt komend jaar verandering in: voor acht miljoen gulden zal het observatorium bij Birr Castle in de oude staat worden hersteld, meldt Nature van 1 februari.

Meer over