Oude pixels in nieuwe zakken

Oude computerspellen opnieuw uitgeven in een scherpere resolutie. Niet iedereen is blij met die trend.

PETER VAN AMMELROOY

De oprichter van de Amerikaanse nieuwszender CNN, Ted Turner, kondigde dertig jaar geleden aan dat hij een kleurenversie wilde uitbrengen van Citizen Kane. Velen beschouwen deze zwartwitfilm uit 1941 als de grootste van de 20ste eeuw.

Regisseurs en acteurs kwamen in opstand tegen plannen om filmklassiekers in te kleuren. 'Het is verschrikkelijk om jezelf terug te zien op televisie als een verjaarstaart,' zei Ginger Rogers, de toen 75-jarige film- en musicalster, in een parlementaire hoorzitting. 'Het doet pijn.'

'Zorg ervoor dat Turner met zijn kleurkrijtjes afblijft van mijn film', smeekte Citizen Kane-regisseur Orson Welles een bevriende filmmaker twee weken voor zijn dood, in 1985. Welles zou zich niet meer omdraaien in zijn graf: Teds kleurpotloden bleven in hun verpakking. Hoe anders gaat het bij games.

Nintendo bracht dit jaar een 3D-versie uit van Legend of Zelda: Ocarina of Time. Deze klassieker uit 1998 wordt algemeen beschouwd als de Citizen Kane van de computerspellen. Er werden geen poppen verbrand voor het hoofkantoor van het Japanse bedrijf. Er waren geen hoorzittingen. Bedenker Shigeru Miyamoto deed er enthousiast aan mee.

De mores van het medium zijn anders dan bij de film. Sean Connery, de eerste echte 007 van het filmdoek, was op den duur te oud om nog door te gaan als vrouwenverslinder met een volmacht om te doden. Hij werd opgevolgd door Roger Moore, Timothy Dalton, Pierce Brosnan en Daniel Craig. Computerhelden worden nooit ouder: ze gaan mee tot het einde der tijden.

Gamers zijn wat recycling betreft dan ook wel wat gewend. Van Ocarina of Time zijn sinds 1998 nog vier versies verschenen. Die van dit jaar is ingrijpend aangepast om gebruik te maken van de stereoscopie-techniek van de 3DS, Nintendo's nieuwe draagbare spelcomputer. De gedachte daarachter: een klassieker spreekt twee soorten klanten aan. Nintendo hoopt zijn 3DS te slijten aan de gamer die Ocarina of Time destijds al heeft gespeeld en die ervaring opnieuw wil beleven, en aan de gamer die hem destijds heeft gemist.

Gebreken

Het is een niche waarin meer bedrijven dit jaar hun geluk zoeken. Over een week verschijnt Halo: Combat Evolved Anniversary. Het is de bijgewerkte versie van een game die werd uitgebracht bij de introductie in 2001 van de eerste Xbox, de spelcomputer van Microsoft. Bezitters van 3D-tv-toestellen kunnen de held van in drie dimensies kunnen bewonderen. De nieuwe uitgave is ook geschikt voor Kinect, de technologie die besturing via hand- en lichaamsgebaren mogelijk maakt op de Xbox 360.

Concurrent Sony zette vier titels uit zijn gamereeks God of War om in een resolutie die recht doet aan de jongste beeldtechnieken. Twee spellen verschenen eerder op de PlayStation Portable. Wat eerst beperkt was tot een schermpje met een diagonaal van 11 centimeter spettert nu van breedbeeld-televisie van een meter of meer tussen de uiterste hoeken.

De Franse gamesuitgever Ubisoft verraste eerder dit jaar met een heruitgave van Beyond Good & Evil, een titel die in 2003 door de kritiek alom goed werd ontvangen, maar vond weinig kopers in de winkel.

'De game heeft nog altijd een magisch aura en heeft zich geworteld in het collectieve geheugen. Daarom is het niet meer dan logisch om Beyond Good & Evil in een beter beeld uit te brengen', meent Marcel Keij, directeur marketing bij Ubisoft Benelux.

Onder gamers, kenners en critici zijn de meningen verdeeld over de heruitgaven. Oude films zijn zonder al te veel moeite nog steeds af te spelen en anders betrekkelijk eenvoudig van celluloid naar een digitale vorm over te brengen, zodat ze verder kunnen leven op dvd, Blu-ray of YouTube. Oude games zijn alleen geschikt voor de (spel)computers waarvoor ze werden ontwikkeld. Die apparaten slijten met het verstrijken der tijd en worden steeds zeldzamer. Antieke apparaten zijn alleen nog tweedehands te koop

Kritiek is er als uitgevers de vernieuwing beperken tot het louter opschalen van de grafische kwaliteit van oude games. Recensenten klagen dat bij getransformeerde Ubisoft-spellen de besturing nog steeds de tekortkomingen had die zes, zeven jaar geleden al waren geconstateerd.

'De heruitgaven zijn een nieuwe trend in het geleidelijk uitdijende creatieve bankroet dat de traditionele gamesindustrie plaagt', stelt Krystian Majewski, programmaleider van de Cologne Game Lab, een academische opleiding voor gamesontwerpers in Keulen. 'Het is een goedkope en snelle oplossing voor de stijgende kosten van de ontwikkeling van nieuwe games.'

De gamesjournalist Stephen Heller weet nog wel een reden waarom heruitgaven een minder goed idee zijn. 'Voorbij is de tijd dat je games verzamelde. Wacht gewoon tot na tien jaar de HD-versie verschijnt.'

HELDEN AFGESTOFT VOOR HIGH DEFINITION (HD)

GoldenEye 007: Reloaded

Een klassieker uit 1997 naar de gelijknamige James Bond-film uit 1995, uitgebracht voor de Nintendo 64-spelcomputer. Vorig jaar heruitgegeven voor de Wii en Nintendo DS en deze maand in een HD-jasje voor de PlayStation 3 en Xbox 360. Pierce Brosnan - de Bond uit de filmversie - is in de nieuwe edities vervangen door Daniel Craig, die hem op het grote scherm opvolgde.

ICO / Shadow of the Colossus Collection

Japanse culthits uit 2002 en 2006, gebundeld op een schijf. In Shadow of the Colossus moet een jongeman zestien gigantische wezens vellen om een dood meisje weer tot leven te wekken. In ICO proberen jongen en meisje uit een groot kasteel te ontsnappen. Alleen voor PlayStation 3.

The Tomb Raider Trilogy

Opgekrikte versies van twee avonturen van de acrobatische ontdekkingsreizigster Lara Croft (Legend uit 2006 en Anniversary uit 2007). Gebundeld met Underworld dat in 2008 al verscheen in high definition. Voor PlayStation 3 en Xbox 360.

Tom Clancy's Splinter Cell Trilogy

De 'splinter' is Sam Fischer, een eenmansleger van de spionagedienst NSA. De trilogie bevat Fischers eerste game uit 2002, Pandora Tomorrow (2004), en Chaos Theory (2005). Voor PlayStation 3.

God of War Collection & Volume II

Spartaanse krijger schopt het tot halfgod door de halve Olympus uit te moorden. Deel 1 bevat de eerste twee avonturen van deze Kratos (uit 2005 en 2007), deel 2 de twee games die verschenen voor de PlayStation Portable (PSP). Voor PlayStation 3.

The Sly Collection

Een verzameling van drie gepimpte games rond Sly Cooper, een meesterdief in wasberengedaante. Eerder verschenen op de PlayStation 2 tussen 2002 en 2005. Uitgebreid met enkele nieuwe spelelementen. Voor PlayStation 3.

Beyond Good & Evil

Artistiek hoogstandje, commerciële flop uit 2003 van Michel Ancel, het brein achter Prince of Persia. Opgepoetste versie is te koop op Xbox Live en PlayStation Store.

undefined

Meer over