Oude kasseien op nieuwe Muur

Negen miljoen euro kostte het herstel van Vlaanderens bekendste bergweggetje. De Muur van Geraardsbergen heeft een nieuw wegdek, mde originele kasseien....

De Muur, gemiddeld hellingspercentage 9,3 procent met een uitschieter tot bijna 20 procent, was al jaren aan het inzakken. De weg was in 1952 verbreed van bospaadje tot weggetje, maar het ontbrak aan een stevige ondergrond.

Op het meest kwetsbare punt zijn tachtig gaten vol beton gestort. Naar de kern van de heuvel werden schuine verankeringen geboord, als ondergrondse trekhaken in de helling.

Zaterdag opende een keur aan hoogwaardheidsbekleders, onder wie de Belgische premier en amateur-wielrenner Guy Verhofstadt, de opgeknapte Muur. Niet fietsend,maar lopend maakten ze de de klim die officieel op de monumentenlijst staat.

De Muur werd op 5 maart 1950 voor het eerst beklommen door de renners van de Omloop Het Volk. Jaarlijks ligt de Muur op het parcours van zeventig Belgische wielerwedstrijden.

Zo'n 1700 originele greskeien uit de Ardennen konden niet meer worden hergebruikt. De gemeente verkoopt de zandstenen voor 2,50 euro per stuk. Op het wielerrelikwie staat gegraveerd dat hij uit Geraardsbergen komt.

Meer over