Oude-jongerenmuziek

In de Verenigde Staten zijn er radiostations die uitsluitend deze muzieksoort draaien, die speciaal lijkt te zijn bedoeld voor mannen langs de highway....

Gijs Zandbergen

Daar begint op zaterdag om zes uur 's avonds de KRO met American Connection, om een paar uur later te worden gevolgd door de VARA met For the record van Mart Smeets. De muziek hoeft ook niet per se uit Amerika te komen. Er bestaat ook Franse americana en zelfs Nederlandse. The Golden Earring bijvoorbeeld kan heel goed, net als de Brabantse singer-songwriter BJ Baartmans.

Voor de liefhebbers is American Connection de gelegenheid om te beluisteren wat er zoal aan nieuws op dat gebied is verschenen, wat voor de platenmaatschappijen niet onbelangrijk is, want de liefhebbers van americana zijn over het algemeen blanke mannen van middelbare leeftijd in spijkerbroek en een colbertje. Keurige lieden die eerder een cd kopen dan via het internet illegaal muziek downloaden. De makers van American Connection doen dan ook hun best hun programma een fatsoenlijk gezicht te geven, met een praatje en informatie over de artiest. De muziek is ook niet uitsluitend van tegenwoordig. Een ouwe Neil Young, Johnny Cash of Bob Dylan gaat er net zo gemakkelijk doorheen.

In vergelijking met American Connection is For the record, kwajongensachtiger. Dat vindt zijn oorsprong al in het verleden, toen het programma nog voor betrekkelijk weinig luisteraars in de diepe donderdagnacht werd uitgezonden.

De samenstellers, Mart Smeets en Leo Blokhuis, volgden toen al nadrukkelijk hun particuliere smaak en zij zijn dat blijven doen, ook nu ze op een tijdstip met een hogere luisterdichtheid uitzenden. Die eigenzinnigheid levert soms tamelijk obscure muzikanten op, als Smeets ergens in de uitverkoopbak van een Amerikaanse platenwinkel heeft staan grasduinen, maar het is nooit glad of voorspelbaar.

For the record draait ook niet per se zuivere americana. Afgelopen zaterdag bijvoorbeeld werden twee uur lang nummers van de Rolling Stones gedraaid, uitgevoerd door anderen. Een beetje veel van het goede, maar voor een liefhebber van oudere-jongerenmuziek is zelfs te veel nooit genoeg.

Meer over