Oude helden

BEREND JAN BOCKTING

Om de bioscooppremière van The Expendables 2 wat cachet te geven vertonenRTL 7 en Veronica vanavond een viertal films die direct of indirect als inspiratiebron voor het nostalgische actieheldenensemble hebben gediend. Het vervolg op de eerste Die Hard, op posters simpelweg aangekondigd als Die Harder, is met afstand de beste van de vier. Wederom is Bruce Willis de onderkoelde, niet van humor gespeende New Yorkse politieman die zich tijdens de kerstdagen op het verkeerde moment op de verkeerde plek bevindt. Dit keer is dat het vliegveld van Washington, waar hij wacht op de aankomst van zijn vrouw. Dat komt slecht uit, want terroristen hebben het landingssysteem overgenomen teneinde een drugsbaron vrij te krijgen. Terwijl de kerosine van de boven het vliegveld cirkelende toestellen (waaronder dat van mevrouw Willis) opraakt, moet Bruce de penibele situatie zien op te lossen. De geroemde ironische ondertoon is opvallend vaak nogal ver te zoeken, maar vooruit: voor een actiefilm is dit niet slecht.

Aansluitend zien we om 23.05 uur hoe Sylvester Stallone voor de tweede keer optreedt als oorlogsveteraan John Rambo in Rambo: First Blood Part II, waarin hij terugkeert naar Vietnam om achtergebleven krijgsgevangenen te redden en honderden 'spleetogen' naar de verdommenis te schieten en een lesje te leren. Groot verschil met Bruce Willis' hardgekookte personage: Rambo vergaarde cultstatus als onbeholpen oneliners spuwende dommekracht, niet vanwege zijn ironische kijk op de zoveelste ontspoorde toestand. Desalniettemin: beide vervolgen laten het origineel in hun waarde en bieden voldoende onbekommerde lol. Voor de liefhebber tenminste, maar dat spreekt voor zich.

De iets nieuwere films bij Veronica zijn van beduidend mindere kwaliteit. Eraser is een doorsnee actiefilm met Arnold Schwarzenegger als een geheim agent. Hij wist het oude bestaan van kroongetuigen en helpt ze met het opbouwen van een nieuw leven. Regisseur Chuck Russel, die twee jaar eerder met TheMask bijdroeg aan de definitieve doorbraak van Jim Carrey, maakte een film die vooral dankzij één gadget in de herinnering is blijven hangen - een geavanceerd geweer waarmee de gebruiker dwars door muren kijkt én schiet. Het geeft aan dat het aanzien van Schwarzenegger tanende was.

In de weinig subtiele actiefilm The Specialist (vanaf 22.40 uur) zijn de ouders van Sharon Stone vermoord door de maffia, waarop ze explosievenexpert Stallone - hij weer - inhuurt om hand in hand wraak te nemen op de daders, waaronder James Woods en Rod Steiger. Ook Eric Roberts loopt hier rond, waardoor je je afvraagt waarom al die namen er niet in slaagden om deze magere film iets minder vetarm te maken. The Specialist is bezienswaardig vanwege de plaatsvervangende schaamte: Stallone en Stone rommelen wat met elkaar in bed en onder de douche.

Die Hard 2 (Renny Harlin, 1990) en Rambo: First Blood Part II (George P. Cosmatos, 1985). RTL 7, 20.30-01.05 uur.

Eraser (Chuck Russel, 1996) en The Specialist (Luis Llosa, 1994). Veronica, 20.30-01.00 uur.

Je ne suis pas là pour être aimé

(Stéphane Brizé, 2005) Sympathieke tragikomedie, ook bekend onder de titel Not Her to Be Loved, over de uitgebluste vijftiger Jean-Claude (Patrick Chesnais) die op aanraden van zijn dokter tangolessen neemt. Daar ontmoet hij de veel jongere én verloofde Françoise. Ze delen de druk van hun ouders die ze nog altijd ervaren, en via hun onderlinge danssessies bloeit er iets moois. Waar dit uitgangspunt eenvoudig in clichés kan verzanden, maakt regisseur Brizé er een subtiele, meeslepende vertelling van.

TV5, 21.00-22.35 uur.

undefined

Meer over