Oude eigenaar aast op prettak Vivendi

De Canadees-Amerikaanse mediamagnaat Edgar Bronfman Jr probeert een groep financiers bij elkaar te krijgen om de entertainmentdivisie van Vivendi Universal terug te kopen....

De vermaaktak van Vivendi moet 15 tot 17 miljard dollar opbrengen, exclusief de schuldenlast van 5 miljard. Bronfman is de laatste van een reeks grote Amerikaanse ondernemers die interesse hebben getoond in de film- en televisiestudio's van Universal, de platenmaatschappij en de talrijke tv-zenders en 'themaparken' die Vivendi beheert.

De familie Bronfman verkocht haar media- en muziekonderneming Seagram in 2000 voor 30 miljard aan Vivendi, en heeft nog een belang van 7,5 procent in het Franse bedrijf. Bronfman zit in de top van Vivendi.

Om het bedrag op te brengen, heeft hij hulp nodig van geldschieters. Cablevision Systems, een van de grootste Amerikaanse kabelaanbieders, is volgens The New York Times betrokken, evenals grote effectenhuizen Qaudrangle, Blackstone Group, Providence Equity en Kohlberg Karvis Roberts.

Eind vorig jaar zei grootondernemer Marvin Davis dat hij 20 miljard voor de entertainmentgroep over heeft. Ook Barry Diller, die nu het onderdeel USA Interactive van Vivendi leidt, heeft interesse getoond.

Volgende week zal Vivendi formeel met het verkooproces beginnen. Dan hebben de eerste ontmoetingen plaats met andere geïnteresseerden: Viacom, de moederonderneming van de Amerikaanse tv-zender CBS, en General Electric, dat het andere grote network NBC onder zich heeft. Daarna staan onderhandelingen op de agenda met de groep van grootondernemer Davis.

Vivendi had in 2000 grootse plannen in de VS en de aankoop van Seagram was een belangrijke stap in de gang westwaarts. In de toenmalige deal van 30 miljard zat ook de drankproducent, waar goede whiskeys werden gemaakt, die Vivendi meteen verkocht voor ruim 8 miljard.

Sindsdien is het aandeel van Vivendi met tweederde gedaald en moest topman Jean-Marie Messier opstappen. Zijn opvolger Jean-Rene Fourtou staat onder druk om de entertainmentpoot te verkopen. Hij heeft beloofd om voor het eind evan 2004 voor zeker 16 miljard euro (18,7 miljard dollar) aan bedrijfsonderdelen te verkopen om de schuldenlast te verkleinen.

The Wall Street Journal berichtte dat Cablevision als onderdeel van een bod zijn waaier van lokale tv-zenders bij het nieuwe bedrijf zou onderbrengen. Voorts zou het bedrijf een belang van 25 tot 33 procent krijgen.

Meer over