NIEUWS

Oude coalitie houdt gelederen gesloten: zorgbonus komt er niet

Ook na de val van het kabinet blijven de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en CU tegen een algemene bonus van 500 euro voor alle medewerkers in de zorg. De dertien andere partijen in de Tweede Kamer willen wel zo’n algemene zorgbonus. Die komt er niet omdat de voormalige coalitie nog altijd de meerderheid heeft.

Actie voor de zorg op Malieveld in september. Beeld Arie Kievit
Actie voor de zorg op Malieveld in september.Beeld Arie Kievit

Dat bleek dinsdag bij de stemmingen in de Tweede Kamer. De discussie over de zorgbonus is daarmee nog niet beslecht maar zal donderdag tijdens het debat over de coronacrisis worden voortgezet. Dan kijkt de Kamer weer naar de twee opties die minister Tamara van Ark (VVD) voor Medische Zorg vorige week voorlegde.

Van Ark schetst een dilemma. Het kabinet heeft 720 miljoen euro in de begroting gereserveerd voor een zorgbonus. Die kan als 500 euro bonus worden toegekend aan een selecte groep zorgmedewerkers die direct bij de coronazorg is betrokken. Of aan álle zorgmedewerkers, waarbij de bonus uitkomt op 200 tot 240 euro per zorgwerker.

De dertien partijen die niet tot de voormalige coalitie behoren, steunden de derde variant van SP-leider Lilian Marijnissen om al het personeel in de zorg 500 euro bonus te geven. Als dat meer zou kosten dan de beschikbare 720 miljoen, zou het kabinet dat moeten regelen. Maar dat is de vier voormalige coalitiepartijen zonder verdere toelichting te gortig.

Zorgbonussoap

Daardoor ligt het dilemma van Van Ark weer op tafel. De keus die zij schetst komt voort uit de soap rond de zorgbonus in 2020. Destijds kondigde het kabinet voor het jaar 2020 een bonus van duizend euro netto aan voor zorgmedewerkers die direct bij de coronazorg betrokken waren. Daarvoor werd 1,44 miljard euro gereserveerd. Werkgevers die de bonus aanvroegen, deden dat meestal voor ál hun medewerkers, waardoor de rekening veel hoger uitviel: 2,2 miljard euro.

Maar Van Ark waarschuwt nu dat de gereserveerde 720 miljoen euro niet genoeg is als de werkgevers weer al hun personeel gaan inschrijven. Dan is de hoogte van de bonus afhankelijk van het aantal aanvragen. Er moet nu een beslissingen worden genomen om de bonus nog dit jaar te kunnen uitbetalen, schrijft Van Ark. De mogelijkheid het budget te verhogen is met het verwerpen van het voorstel van Marijnissen verkeken.

In totaal is over de jaren 2020 en 2021 een bedrag van 3 miljard euro beschikbaar voor zorgbonussen.

Meer over