Oude boevenstreken

BEREND JAN BOCKTING

De Houdini van het smokkelen, werd hij genoemd. Nu mag Chris Farrady (Mark Wahlberg) een keurige huisvader zijn, hij lacht nog steeds trots als hij herinneringen ophaalt aan zijn oude boevenstreken. In deze aardige actiethriller krijgt hij noodgedwongen zo'n typische laatste klus voorgeschoteld: een berg vals geld in een vrachtschip verstoppen die zoveel ruimte inneemt als 'een Mini Cooper'. Dit is de lol van Contraband: het drijft de grenzen van het geloofwaardige tot het absolute uiterste.

Contraband is de Amerikaanse versie van Reykjavik-Rotterdam (2008), een publieksfilm uit IJsland die keurig is gemodelleerd naar de heistfilms uit Hollywood, maar in plaats van de goed bewaakte bank een vrachtschip als onneembaar fort opvoert. Hoofdrolspeler en producent van toen, Baltasar Kormákur (Jar City), doet hier de regie. Zijn rol wordt in de remake gespeeld door Mark Wahlberg, die de Amerikaanse versie ook produceerde. Hij lijkt gemaakt voor dit soort slimme, grommerige criminelen met een goed hart. Natuurlijk is de IJslandse eigenzinnigheid iets meer gladgestreken, maar toch heeft de film aan plezier, humor en spanning niet ingeboet. Dit is een wereld waar mannengrappen regeren en criminaliteit niet meer is dan ondeugendheid.

undefined

Contraband (Baltasar Kormákur, 2012)

Veronica, 20.30-22.40 uur.

The Lady

(Luc Besson, 2011) De Franse regisseur en producent Luc Besson is een man van actie en spektakel; hij regisseerde Léon en The Fifth Element en was als producent en scenarioschrijver verantwoordelijk voor keiharde misdaadfilms als Colombiana, over een wraakzuchtige huurmoordenares. Wonderlijk dus dat juist deze man een film besloot te maken over het leven van de Birmese oppositieleidster Aung San Suu Kyi, een vrouw die al haar hele leven geweldloosheid propageert. The Lady zet de geschiedenis van haar strijd tegen de militaire junta (Nobelprijs voor de Vrede in 1991, jarenlang huisarrest) keurig op een rijtje, met veel nadruk op de relatie met haar man, de Britse professor Michael Aris (David Thewlis), met wie ze twee zoons kreeg. Het is duidelijk dat Besson een respectvol eerbetoon wilde maken en voor zijn goede bedoelingen verdient hij niets dan lof, maar geslaagd is de film niet te noemen. De regisseur is niet in zijn element en maakte er een veel te lange, repetitieve en soms onduidelijke vertelling van. Over Suu Kyi (Michelle Yeoh) komen we niet veel meer te weten dan dat ze er onder alle omstandigheden goed uitziet en haar waardigheid behoudt; prima eigenschappen, maar ze vergroten het inzicht in haar psyche niet.

undefined

RTL 8, 20.30-23.10 uur.

Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith

(George Lucas, 2005) Revenge of the Sith is na The Phantom Menace (1999) en Attack of the Clones (2002) het derde deel van de tweede Star Wars-trilogie, die zich vóór de eerste trilogie afspeelt. Zodoende eindigt Revenge of the Sith waar de eerste Star Wars (1977) begint. De echte fans weten dus hoe de film afloopt: Padmé Amidala (Natalie Portman) zal het leven schenken aan de tweeling Luke en Leia en hun vader, Anakin Skywalker, (Hayden Christensen) verandert van de beschermer van de waarden en normen van de intergalactische republiek in de wrede Darth Vader. Wie niet thuis is in die wonderlijke wereld zal de nodige moeite hebben dit deel te begrijpen. De gelovigen zien een ouderwets ogend fantasyspektakel met - destijds - meer computereffecten dan ooit. Een nieuw, zevende deel van de saga verschijnt volgend jaar en wordt onder de vlag van Disney gemaakt.

undefined

FOX, 22.00-0.15 uur.

Meer over