Oude baden, oude spiegels

In het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden is al enkele maanden een expositie aan de gang over de oude geschiedenis van de cosmetica....

Een ander – groot – verschil is het boek dat bij de expositie hoort. Het heet – vanwege promotiedoeleinden in het Engels – Bath & Mirror, het is met goud op snee uitgevoerd, het weegt een paar kilo en bevat een schat aan informatie over schoonheidsverzorging en cosmetica, van de Oudheid tot de Renaissance, en fraaie illustraties (voor 49 euro te koop bij de webshop van de musea).

Hoe komt een museum, hoe komen twee musea tot een tentoonstelling over schoonheidsverzorging en cosmetica?

In 1996 werkten het Centre de Recherche et de Restauration des Musées de France en de onderzoeksafdeling van L’Oréal eendrachtig samen bij een onderzoek naar 49 potten oogschaduw (200 tot 1200 v. Chr.) uit de Egyptische collectie van het Louvre. Drie jaar later claimden zij in het blad Nature het bewijs te hebben geleverd dat de oude Egyptenaren een geavanceerd proces van natte chemie hadden ontwikkeld om materialen met bacteriedodende middelen te maken – kohl – waarmee de ogen konden worden beschermd en verfraaid.

Tussen 2005 en 2008 analyseerde het onderzoeksteam van de Franse musea samen met het cosmeticabedrijf en een scheikundig instituut 144 monsters van Romeins keramiek en glazen vazen uit Europa om geverniste pigmenten in blushes bloot te leggen. En ook bij andere onderzoeksprojecten zochten de drie partijen elkaar op. Kortom: Franse musea en L’Oréal, dat ging goed samen.

Ook nu, bij de tentoonstelling Le bain et le miroir in het Musée national du Moyen Âge (Musée de Cluny) en het Musée national de la Renaissance (Château d’Ecouen), is het geur- en mooimaakbedrijf weer van de partij. En zal het wellicht ook een fijne financiële rol hebben gespeeld om de expositie met zijn merknaam te kunnen versieren.

Meer over