'Oud-topman Rochdale liet 4 ton smeergeld in tuin achter'

De van miljoenenfraude verdachte oud-topman Hubert Möllenkamp van woningcorporatie Rochdale heeft in 2010 400.000 euro aan smeergeld in een Albert-Heijntas in een tuin achtergelaten voor een medeverdachte.

Redactie
Hubert Möllenkamp Beeld anp
Hubert MöllenkampBeeld anp

Dat heeft de bewuste medeverdachte, voormalig eigenaar van sloopbedrijf Steenkorrel Henk O., beweerd tijdens een verhoor door de fiscale opsporingsdienst FIOD. Ook een ex-directeur van Steenkorrel zou dat tijdens een FIOD-verhoor hebben verklaard. Dat schrijft de Telegraaf, die de verhoren heeft ingezien. Möllenkamp ontkent de gang van zaken.

Maserati-man

Möllenkamp, wegens zijn markante dienstauto beter bekend als 'de Maserati-man', wordt met zijn vrouw door het OM vervolgd wegens smeergeldbetalingen die de woningcorporatie in totaal 6 miljoen euro hebben gekost. Steenkorrel is een van de zakenpartners bij wie steekpenningen zouden zijn aangenomen. Het bedrijf kreeg de afgelopen jaren voor tientallen miljoenen aan sloopopdrachten. Als wederdienst zou O. via een Spaanse bankrekening 525.000 euro smeergeld aan Möllenkamp hebben betaald. Alle verdachten verklaren dat het gaat om leningen.

De FIOD trof bij het doorzoeken van de woning van O. een bedrag van ruim 395.000 euro aan. Volgens O. en de financieel directeur komt dat geld van Möllenkamp en betreft het een terugbetaling van een lening. Möllenkamp zou het geld hebben achtergelaten in de tuin van de financieel adviseur van O.

null Beeld anp
Beeld anp

Privé-uitgaven

Möllenkamp was met een salaris van rond de drie ton een van de best betaalde corporatiedirecteuren van Nederland. Volgens het OM liet hij Rochdale ook opdraaien voor kosten die niets met zijn werk te maken hebben. Zo betaalde hij privé-uitgaven met de creditcard van de zaak en betaalde de corporatie ook de telefoonrekeningen van zijn kinderen en vrouw.

Daarnaast liet de familie Möllenkamp zich volgens het OM goed verzorgen door zakenrelaties van Rochdale. Onder meer enkele Mercedessen, een Volkswagen Beetle en een zwembad bij Möllenkamps villa op het Golfpark bij Lelystad liet hij door een bevriende aannemer betalen, net als zijn woning in de Spaanse badplaats Altea.

Meer over