Oud-topman Demmink moet toch worden vervolgd

Voormalig topambtenaar Joris Demmink moet alsnog worden vervolgd. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem bepaald. Demmink was tot 1 november vorig jaar de hoogste ambtenaar op het ministerie van Veiligheid en Justitie. Hij wordt al jaren in verband gebracht met pedofilie, maar heeft de beschuldigingen zelf altijd weersproken.

Redactie en ANP
null Beeld anp
Beeld anp

Twee Turkse mannen die beweren slachtoffer te zijn, eisten bij het hof in Arnhem dat het Openbaar Ministerie (OM) Demmink toch zou vervolgen voor misbruik van minderjarigen. Het OM besloot eerder om dit niet te doen. Reden daarvoor was dat er volgens justitie uit onderzoek naar Demmink geen 'strafbare feiten' naar voren kwamen. De mannen beweren in Turkije te zijn misbruikt tijdens een dienstreis van Demmink in 1996.

Een raadsheer van het gerechtshof lichtte toe dat het hof vindt dat 'het beschikbare materiaal voldoende aanleiding geeft voor een redelijk vermoeden van schuld voor verkrachting'. Daarom moet het OM nader onderzoek verrichten. Dat betekent onder meer dat een getuige in Turkije moet worden gehoord. Een tweede getuige blijkt inmiddels overleden. Daarnaast moet het OM nader onderzoek verrichten naar in- en uitreisgegevens. Demmink heeft altijd ontkend dat hij in 1996 in Turkije was.

Het recht moet zijn loop hebben
Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) zei over de beslissing dat het 'recht zijn loop moet hebben'. De bewindsman 'respecteert' de uitspraak. 'Het is nu aan het OM en de rechter.' Opstelten en zijn voorgangers hadden zich altijd achter Demmink gesteld. Zelfs zijn advocatenkosten zijn door hun departement betaald.

Opstelten gaat zich over de betalingen beraden, zei hij. Hij weersprak dat er sprake is geweest van een doofpot. Telkens zijn geruchten en berichten tegen het licht gehouden door de 'officials' van het ministerie, aldus de bewindsman. Hij vindt het echter 'altijd toe te juichen' als er in een kwestie als deze definitief duidelijkheid komt.

Diplomatiek paspoort
Het OM deed recent nog onderzoek of Demmink naar Turkije was geweest. Op basis van dat onderzoek concludeerde justitie dat Turkije geen informatie heeft dat Demmink in 1996 in Turkije was. De advocaat van de beide Turkse mannen, Adèle van der Plas, twijfelde toen al openlijk aan dat onderzoek. Er zou alleen gekeken zijn naar gegevens van de afdeling grensbewaking, asiel en vreemdelingen. Volgens Van der Plas zou Demmink daar helemaal niet geregistreerd staan, omdat hij destijds een diplomatiek paspoort had.

Geruchten
Demmink was tot vorig jaar secretaris-generaal, de hoogste ambtenaar, op het ministerie van Justitie. Hij wordt al jaren achtervolgd door geruchten over kindermisbruik, die hij en drie opeenvolgende ministers steeds stellig hebben ontkend. De komende maanden komen de aantijgingen aan de orde in verscheidene rechtszaken.

Van der Plas is blij met het besluit van het Hof. 'Na al die jaren worden we nu eindelijk serieus genomen', zegt ze. 'We hadden ook een overload aan bewijs.' Het hof benadrukt dat het feit dat er nu meer onderzoek moet worden gedaan, niet betekent dat het hof hem ook schuldig acht. Over eventueel bewijs zal een rechtbank zich moeten buigen.

Volgens de advocaat van Demmink, Mischa Wladimiroff, zal het strafrechtelijk onderzoek 'bevestigen dat Demmink geen blaam treft', zo schrijft hij in een reactie. 'Dit onderzoek wordt mede gerechtvaardigd vanwege het feit dat de beschuldigingen met regelmaat opdoemen in de media. Dit onderzoek zal worden uitgevoerd door de rechter-commissaris en heeft betrekking op enkele belangrijke kwesties die dusver onvoldoende belicht zijn gebleven.'

Meer over