Nieuws

Oud-staatssecretaris Menno Snel grijpt naast Europese topbaan, wordt geen directeur van noodfonds

De Nederlandse oud-staatssecretaris van Financiën Menno Snel (D66) wordt niet de nieuwe directeur van het Europese noodfonds. Minister Kaag van Financiën trok maandagmiddag de kandidatuur van haar partijgenoot in nadat duidelijk was geworden dat hij op te weinig steun kon rekenen.

Marc Peeperkorn
Menno Snel in de Tweede Kamer als hij zijn aftreden bekendmaakt als staatssecretaris van Financiën, wegens de door ouders ontvangen dossiers inzake de kinderopvangtoeslagaffaire. Beeld ANP /  ANP
Menno Snel in de Tweede Kamer als hij zijn aftreden bekendmaakt als staatssecretaris van Financiën, wegens de door ouders ontvangen dossiers inzake de kinderopvangtoeslagaffaire.Beeld ANP / ANP

Snel viel al bij de eerste stemronde tussen de ministers van Financiën van de eurolanden buiten boord. Hij kreeg de minste stemmen van de vier kandidaten. Nederland gaf vooraf hoog op van zijn kwaliteiten, maar EU-ambtenaren betitelden hem vooraf al als kansloos: Snel is vrijwel onbekend in Brussel. De drie andere kandidaten zijn de Luxemburgse oud-minister van Financiën Gramegna, de Portugese oud-minister van Financiën Leão en de Italiaanse Europese Commissie-ambtenaar Buti. Maandagavond ging de stemming over deze drie verder, maar de kans is groot dat een besluit pas medio juni valt.

De vier kandidaten presenteerden zich maandag per brief aan de Eurogroep, ondersteund door een korte verklaring van de ministers uit de betrokken landen. In zijn ‘sollicitatiebrief’ omschreef Snel zich als ‘een bruggenbouwer’, een eigenschap die de baas van het noodfonds volgens hem hard nodig heeft in het overleg met de eurolanden, die garant staan voor fondskapitaal van 500 miljard euro, en de EU-instituten.

Duitsland en Frankrijk hebben bijna vetorecht

Snel wees ook op zijn ervaring als bewindvoerder bij het Internationaal Monetair Fonds, bij pensioenuitvoerder APG en pensioenfonds ABP. Hij benadrukte lid te zijn van de pro-Europese partij D66 en benoemde zijn inzet als staatssecretaris om in Europa omstreden Nederlandse belastingconstructies voor multinationals af te schaffen. Over de reden van zijn aftreden als staatssecretaris in 2019 – Snel struikelde over de toeslagenaffaire – schreef hij niets.

Het kon de meeste ministers van Financiën echter niet overtuigen. De Raad van Bestuur van het noodfonds (dezelfde ministers van de eurolanden) benoemen medio juni de nieuwe directeur. Het is niet één stem per land, het stemgewicht hangt af van het kapitaalaandeel in het noodfonds. Daardoor hebben Duitsland en Frankrijk bijna een vetorecht en is het voor de kandidaten van groot belang deze landen achter zich te krijgen. Verrassingen zijn niet uit te sluiten, zeggen ambtenaren.

De tweede en laatste termijn van de huidige directeur Klaus Regling loopt in oktober af. Regling leidde het noodfonds – officieel het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM) – sinds de oprichting in 2012. De Duitser was ook de baas van de voorloper van het ESM, dat in 2010 in allerijl werd opgericht om een faillissement van Griekenland en Ierland te voorkomen.