Oud-spionnenchef vrijgesproken in zaak moord Munir

JAKARTA (ANP/RTR) - Een voormalige topfunctionaris van de Indonesische inlichtingendienst is woensdag door een rechtbank in Jakarta vrijgesproken van betrokkenheid bij de moord op de mensenrechtenactivist Munir Thalib. Dat heeft een rechter laten weten.

Tegen de voormalige spionnenchef, de gepensioneerde generaal Muchdi Purwoprandjono, was vijftien jaar cel geëist. Volgens de aanklagers had Muchdi de moord op Munir ,,beraamd en bevolen''. De rechter oordeelde echter dat er geen overtuigend bewijs was voor de rol van de generaal in de moord. De rechter gelastte de onmiddellijke vrijlating van de gewezen spionnenbaas.

Munir stierf in september 2004 aan boord van een vliegtuig van de Indonesische vliegmaatschappij Garuda op weg naar Amsterdam aan een arsenicumvergiftiging. Muchdi zou een agent van de inlichtingdienst opdracht hebben gegeven Munir om te brengen.

Hooggerechtshof

Na de vrijspraak voor Muchdi ontstaken honderden activisten bij de rechtbank in woede. Suciwati, de weduwe van Munir, suggereerde dat de zaak voor het hooggerechtshof zou kunnen worden gebracht.

De rechtbank in Jakarta veroordeelde in januari voormalig Garuda-piloot Pollycarpus Priyanto tot twintig jaar cel omdat hij Munir het giftige arsenicum had gegeven. Een voormalige baas van Garuda, Indra Setiawan, werd wegens betrokkenheid veroordeeld tot een jaar cel.

Meer over