Update

Oud Sluis blijft 'lekkerste' restaurant van Nederland

ROTTERDAM - Driesterrenrestaurant Oud Sluis in het Zeeuwse Sluis blijft ook dit jaar de lijst aanvoeren van de Lekker Top 100. Opvallende stijger is Ivy in Rotterdam, dat van de twintigste naar de zevende plaatst doorstootte. Ander nieuwkomer in de top 10 is Boreas in Heeze (10). Dat is maandag in Rotterdam bekendgemaakt.

ANP
Chefkok van Oud Sluis Sergio Herman Beeld
Chefkok van Oud Sluis Sergio Herman

Lekker wordt naast de GaultMillau en de Michelingids gezien als de belangrijkste culinaire uitgave van het jaar. Het lijstje met de restaurants is voor koks van groot belang omdat Lekker commercieel veel invloed zou hebben. De grootste groep gasten zou een keuze maken op basis van deze glossygids.

Volgens de samenstellers van de culinaire gids is het meer dan ooit dringen aan de top. Inter Scaldes in Kruiningen schuift van de vijfde stek door naar de tweede plaats. Dat gaat ten koste van De Librije in Zwolle. Dat driesterrenrestaurant moet de tweede plek inleveren voor een gedeelde derde plaats met De Leest in Vaassen. Het is voor het eerst dat twee restaurants die positie moeten delen.

Zwetheul
Andere verschuivingen binnen de top van de ranglijst zijn De Zwethheul in Schipluiden (van 7 naar 6), Beluga van 4 naar 5 en de Bokkedoorns in Overveen (van 10 naar 9). Cordial in Oss en Da Vinci in Maasbracht duikelen allebei uit de top 10. 't Brouwerskolkje in Overveen boekte in de Top 100 de meeste plekken winst; het steeg 48 plekken naar de 28e positie.

Volgens de rapporteurs merken veel restaurants de gevolgen van de crisis. Zo zijn er veel nieuwe binnenkomers. Dat komt mede doordat andere restaurants failliet zijn gegaan. Maar desondanks wordt er meer geïnnoveerd. Vooral op het gebied van koffie, thee en wijn zijn veel nieuwe ontwikkelingen.

Meer over