NieuwsBrazilië

Oud-president Temer van Brazilië gearresteerd om corruptie

De Braziliaanse oud-president Michel Temer is donderdag gearresteerd. Volgens de aanklagers stond de 78-jarige politicus aan het hoofd van een criminele organisatie. Temer en zijn bondgenoten zouden zeker 400 miljoen euro achterover hebben gedrukt. De oud-president zegt onschuldig te zijn en noemde de gang van zaken ‘barbaars’. Hij zit in voorarrest.

Oud-president Michel Temer is gearresteerd op verdenking van corruptie.Beeld AFP

Ook Moreira Franco, oud-minister van Mijnbouw en Energie, is donderdag opgepakt, tegen zeven anderen zijn arrestatiebevelen uitgevaardigd. Ze zouden allemaal betrokken zijn bij corruptie rondom de bouw van een kerncentrale in deelstaat Rio de Janeiro. Het gaat om witwaspraktijken, fraude bij aanbestedingen, actieve en passieve corruptie en kartelvorming.

Temer was de vicepresident van Dilma Rousseff, van de linkse Arbeiderspartij PT. Rousseff is in 2016 afgezet in een omstreden afzettingsprocedure, Temer en zijn partij MDB speelden daarbij een sleutelrol. Nadat Rousseff van het toneel was verdwenen, nam Temer het stokje over. Hij stond tot 1 januari dit jaar aan het roer, en ging de boeken in als de minst populaire president uit de Braziliaanse geschiedenis. Slechts 5 procent van de bevolking waardeerde hem.

Koffer

Al toen Temer president was stapelden de beschuldigingen zich op. Zo zou hij bedrijven lucratieve contracten hebben toegeschoven in ruil voor smeergeld. Een naaste medewerker werd gepakt met een koffer met daarin bankbiljetten ter waarde van 110 duizend euro, geld dat voor Temer bestemd zou zijn. Ook zou Temer zijn voor corruptie veroordeelde partijgenoot Eduardo Cunha zwijggeld hebben betaald, om te voorkomen dat deze anderen erbij zou lappen.

Het Hooggerechtshof achtte de aanklachten destijds dusdanig ernstig dat ze akkoord ging met vervolging. Maar daarvoor moest het parlement eerst instemmen met het opheffen van de presidentiële immuniteit. Temer, die de politieke koehandel als geen ander beheerst, wist tot twee keer toe genoeg parlementariërs achter zich te krijgen en zo de dans te ontspringen. Nu hij president af is, moet hij zich alsnog verantwoorden.

Meer over