Oud-president Georgië Micheïl Saakasjvili veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf

Een rechtbank in Georgië heeft ex-president Micheïl Saakasjvili vrijdag bij verstek tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens machtsmisbruik. Saakasjvili (50) zou als president de daders van de moord op een bankier hebben vrijgelaten.

Ben van Raaij
null Beeld epa
Beeld epa

De ex-president deed het vonnis op zijn Facebooksite af als onwettig. Hij zou ambtshalve gerechtigd zijn geweest om gevangenen vrij te laten.

Georgië wil uitlevering van Saakasjvili door Oekraïne, het land waarheen de ex-president in 2014 na zijn ambtstermijn vertrok. Hij steunde er de westersgezinde Maidanbeweging en werd door president Petro Poroshenko benoemd tot gouverneur van de regio Odessa. Hij viel echter vorig jaar na zijn aftreden in ongenade toen hij Poroshenko begon te bekritiseren wegens corruptie. Hij wordt nu zelf beschuldigd van corruptie.

Oekraïne zegt het uitleveringsverzoek te zullen bestuderen. Saakasjvili gaf twee weken geleden zelf aan dat hij naar Nederland wil komen in het kader van gezinshereniging. Volgens minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid komt Saakasjvili in aanmerking omdat hij met de Nederlandse Sandra Roelofs is getrouwd.

Saakasjvili was president van Georgië van 2004 tot 2013. Hij liet in 2006 vier politieagenten vrij die veroordeeld waren voor de dood van bankier Sandro Girgvliani. Die was vermoord nadat hij in een café in Tblisi ruzie had gekregen met ambtenaren van binnenlandse zaken. Ook zou Saakasjvili bewijzen hebben laten verdwijnen.

Sandra Roelofs, de vrouw van Michail Saakasjvili. Beeld anp
Sandra Roelofs, de vrouw van Michail Saakasjvili.Beeld anp

Gevallen leider Saakasjvili wil illegaal terug naar Kiev
Michail Saakasjvili, oud-president van Georgië, is de hoofdpersoon in een politieke soap die via Oekraïne en de Verenigde Staten is beland in Polen. Sinds donderdag houdt Saakasjvili (49) zich op in de Poolse hoofdstad Warschau. In de komende dagen of weken gaat hij de grens met Oekraïne oversteken, heeft hij aangekondigd. Zonder geldig paspoort. (+)

'Als Georgië kan veranderen, dan kan Oekraïne dat zeker'
Als gouverneur van Odessa groeide Micheïl Saakasjvili in korte tijd uit tot de populairste politicus van Oekraïne door de corruptie te bestrijden. De oud-president van Georgië en aartsvijand van Poetin kan vandaag zelfs premier van het land worden. (+)

Meer over