Oud-premier van Egypte krijgt 3 jaar cel voor zelfverrijking

De voormalige premier van Egypte, Ahmed Nazif, is donderdag veroordeeld tot 3 jaar cel. Hij moet van de rechter ook een boete betalen van omgerekend 600 duizend euro. Nazif stond terecht omdat hij zijn politieke positie zou hebben misbruikt om zichzelf te verrijken.

AP en REUTERS

CAÏRO - De Egyptische oud-premier stapte in januari vorig jaar op. Dat was aan het begin van de zogenoemde Nijlrevolutie die de Egyptische president Hosni Mubarak een maand later ten val zou brengen.

Justitie in Egypte besloot na de val van Mubarak diverse politici en zakenlieden die dicht bij Mubarak stonden, te berechten. Onder hen ook de twee zonen van Mubarak, die worden beschuldigd van fraude, corruptie en het ontvreemden van staatsgelden.

Mubarak zelf, die ruim drie decennia met harde hand over Egypte regeerde, werd in juni veroordeeld tot een levenslange celstraf, omdat 'De Farao' niet had ingegrepen toen demonstranten tegen zijn bewind werden gedood. Nazif (60) was bijna zeven jaar lang premier van Egypte. Hij wordt gezien als de belangrijkste architect van het liberaliseren van de Egyptische economie.

In juli vorig jaar werd Nazif aangeklaagd, omdat hij zich staatseigendommen zou hebben toegeëigend. Eerder kreeg Nazif al een gevangenisstraf van zeven jaar opgelegd in een andere corruptiezaak.

Begin deze week vaardigde de Egyptische Justitie een arrestatiebevel uit tegen een andere ex-premier tijdens het regime-Mubarak: Ahmed Shafiq. Tegen Shafiq, verliezend kandidaat bij de laatste Egyptische presidentsverkiezingen, loopt een onderzoek naar corruptie in een onroerendgoedzaak.

undefined

Meer over