Oud-politicus België betreurt scheiding met Nederland

De voormalige Belgische vice-premier Louis Tobback betreurt het dat zijn land zich in 1830 afscheidde van Nederland. ‘Als België, Nederland en Luxemburg nu nog een geheel zouden vormen, behoorden we tot de invloedrijkste landen ter wereld’, zei Tobback in Leuven bij de presentatie van activiteiten voor het 175-jarig bestaan van...

Tobback stelt dat de afscheiding het werk was van Franstaligen, die vreesden dat ze Nederlands moesten leren. Een hereniging ziet de politicus niet gebeuren. ‘Ik betreur de scheiding, maar ongedaan maken, dat kan je niet meer’, zei de huidige burgemeester van Leuven vrijdag in krant Het Laatste Nieuws.

Tobback is een partijgenote van de Freya van den Bossche, de socialistische vice-premier van België die deze week opzien baarde met kritiek op Nederland. Van den Bossche noemde Nederlandse ministers stijf, truttig en kleinburgerlijk.

De stad Leuven viert het 175-jarig bestaan van België pas in 2006, een jaar later dan de rest van het land. De stad herdenkt zo de Tiendaagse Veldtocht in 1831: Nederlandse soldaten probeerden toen nog de afscheiding ongedaan te maken. Daarbij vielen rond Leuven veel slachtoffers.

Meer over