Oud-Philipstopman Wisse Dekker omgekomen

Oud-topman Wisse Dekker van elektronicaconcern Philips is zaterdag op 88-jarige leeftijd overleden. Dat hebben betrouwbare bronnen gemeld. Dekker kreeg vanochtend een verkeersongeval in Zoutelande (Zeeland).

Wisse Dekker. Beeld FOTO ANP
Wisse Dekker.Beeld FOTO ANP

Op de Nieuwstraat raakte hij in zijn auto door nog onbekende oorzaak van de weg, waarna hij tegen een verkeersbord, een hek en een schuurtje van een woning botste. Het is nog niet duidelijk of Dekker door het ongeval is overleden of dat hij daarvoor al onwel was geworden.

Dekker, die op 26 april 1924 werd geboren in Eindhoven, was tussen 1982 en 1986 president-directeur van Philips. Hij kwam in 1948 in dienst bij Philips. Na verschillende functies in het Verre Oosten te hebben bekleed, kwam hij terug naar Europa. In 1976 werd hij lid van de raad van bestuur. Van 1 januari 1982 tot 22 april 1986 was Dekker president van Philips en voorzitter van de raad van bestuur. Hij werd daarna opgevolgd door Cor van der Klugt.

Dekker haalde onder meer een enorme opdracht binnen voor een telefoonnet in Saudi-Arabië. Onder zijn leiding leed Philips grote stroppen met de videorecorder. De verwerving van aandelen van de platen- en filmmaatschappij Polygram in 1985 was daarentegen een gouden greep van Dekker.

Meer over