Oud-ministers moeten rust geven

Hans Wiegel en Koos Andriessen moeten als nieuwe commissarissen van Newconomy het vertrouwen in het internetbedrijf herstellen. Bestuursvoorzitter Maurice de Hond zal de twee ex-ministers op 9 mei voordragen bij de aandeelhoudersvergadering....

Dat heeft Newconomy maandag bekend gemaakt tijdens de presentatie van de jaarcijfers. M. Jonkhart, directeur van het Nederlands Omroepproductie Bedrijf (NOB), wordt de derde man in de nieuwe raad van commissarissen.

Met Wiegel en Andriessen als toezichthouder hoopt De Hond het vertrouwen van beleggers terug te winnen. Door financiële problemen en de onrust rond de schorsing van De Hond is de beurskoers van Newconomy dit jaar ruim 60 procent gedaald. Maandag steeg het aandeel met 12 procent naar 1,35 euro.

Newconomy heeft over 2000 een nettoverlies geleden van 69,4 miljoen euro (153 miljoen gulden). Driekwart van het verlies wordt veroorzaakt doordat de bedrijven waar Newconomy geld in heeft gestoken, minder waard zijn geworden. De overige 16 miljoen euro is operationeel verlies.

Newconomy kan voorlopig voort door een lening van 5,2 miljoen euro van ABN Amro. Volgens Newconomy is dat genoeg om het tot medio 2002 te kunnen uitzingen. De Hond heeft het uitgavenpatroon danig teruggeschroefd. In 2000 verbruikte het bedrijf zo'n 1,7 miljoen euro per maand. Dat moet nu terug naar 150 duizend euro, plus 100 duizend euro aan rente voor ABN Amro. Vooral op personeel wordt gekort. Vorig jaar stonden nog zeventien mensen op de loonlijst. Nu wil De Hond terug naar zes à acht.

De Hond heeft voorts C. van Steijn en P. Kuipers voorgedragen als de nieuwe raad van bestuur.

Meer over