nieuwsjulio poch

Oud-minister Hirsch Ballin moet getuigen over de rol van de Staat bij de uitlevering van piloot Julio Poch

De advocaten van oud-piloot Julio Poch mogen voormalig minister Ernst Hirsch Ballin als getuige horen in een zaak die ze aanspannen tegen de Staat. Oud-minister Maxime Verhagen hoeft niet te getuigen.

Rik Kuiper
Oud-piloot Julio Poch bij de rechtbank. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Oud-piloot Julio Poch bij de rechtbank.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

De Staat verzette zich tegen de verhoren, maar de rechter in Rotterdam wees maandag het verzoek van advocaten Geert-Jan en Carry Knoops om zeven getuigen te horen deels toe. Ook oud-directeur Michiel Meijer van Transavia mag als getuige opgeroepen worden.

Poch zat acht jaar in Argentinië in voorarrest omdat hij mee zou hebben gewerkt aan de dodenvluchten onder de militaire junta van Jorge Videla (1976-1983). In november 2017 werd hij vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

Schade

De voormalige Transavia-piloot heeft de Staat aansprakelijke gesteld voor de geleden schade. Hij verwijt Nederland mee te hebben gewerkt aan zijn arrestatie in Spanje. Daar werd de Argentijnse piloot van Transavia in 2009 – vlak voor zijn laatste vlucht voor zijn pensioen – aangehouden nadat Nederland zijn vluchtgegevens aan de Spaanse politie had verstrekt. Spanje leverde Poch vervolgens uit aan Argentinië.

Binnenkort zal Poch in een civiele procedure vijf miljoen euro schadevergoeding eisen. In de aanloop naar die zaak willen zijn advocaten zeven getuigen horen over de Nederlandse betrokkenheid bij Pochs strafproces, onder wie oud-ministers Hirsch Ballin (Justitie) en Verhagen (Buitenlandse Zaken). Bij vijf van hen wees de rechtbank het verzoek toe.

Volgens advocaat Geert-Jan Knoops heeft Nederland in de zaak-Poch grote steken laten vallen. Het bewijs dat de Argentijnse piloot betrokken zou zijn geweest bij de zogenoemde dodenvluchten was volgens de advocaat zeer zwak. Nederland had bovendien moeten weten dat Argentinië zelf niet over bewijzen beschikte dat Poch betrokken was bij de vluchten.

Hogere belangen

Knoops mag ook emeritus hoogleraar internationaal recht Theo van Boven als getuige oproepen. Die zei onlangs in het radioprogramma Argos dat bij de keuze voor Pochs berechting in Argentinië ‘hogere belangen’ speelden die volgens hem te maken hadden met het Koninklijk Huis. Een berechting in Nederland kon immers leiden tot moeilijke vragen over Jorge Zorreguieta, de vader van koningin Maxima, die als minister diende onder dictator Jorge Videla.

‘Het lijkt me niet waarschijnlijk dat de koninklijke ­familie zelf heeft ingegrepen’, zei Poch daar eerder dit jaar in een interview met de Volkskrant over. Wat ik wel weet, is dat politie en justitie vanaf het begin tegen mij waren. De houding was: dit is hem, hij is schuldig. Die tunnelvisie is me enorm ­tegengevallen.’

‘Ik werd direct als oorlogsmisdadiger neergezet – alsof ik al schuldig was’

Julio Poch woont weer in Nederland. Over zijn arrestatie, zijn proces en zijn ervaringen in Argentijnse gevangenissen publiceerde hij eerder dit jaar een boek. De Volkskrant sprak hem erover.

Meer over