Update

Oud-minister Egypte veroordeeld tot 30 jaar cel

Een rechtbank in de Egyptische hoofdstad Caïro heeft vandaag oud-minister van Financiën Youssef Boutros Ghali bij verstek veroordeeld tot dertig jaar gevangenisstraf wegens corruptie. Hij kreeg ook een boete van omgerekend bijna 3,5 miljoen euro en moet eenzelfde bedrag aan verduisterde tegoeden terugbetalen aan de staat.

Redactie
Youssef Boutros Ghali (m) gezeten naast gevallen IMF-leider Dominique Strauss-Kahn, beiden in betere tijden. &copyANP Beeld
Youssef Boutros Ghali (m) gezeten naast gevallen IMF-leider Dominique Strauss-Kahn, beiden in betere tijden. ©ANP

Sinds de val van het regime van president Hosni Mubarak op 11 februari is een groot aantal vroegere hoogwaardigheidsbekleders aangeklaagd wegens machtsmisbruik, corruptie en zelfverrijking. De militaire raad die het land tijdelijk bestuurt, staat onder grote publieke druk om af te rekenen met de voormalige elite en democratische hervormingen door te voeren.

Mubarak

Mubarak zelf behoort ook tot de beklaagden. Hij zou zich eveneens schuldig hebben gemaakt aan zelfverrijking en machtsmisbruik en moet zich bovendien in augustus voor de rechter verantwoorden voor het harde optreden eerder dit jaar van zijn veiligheidstroepen tegen demonstranten.

Tijdens de massale demonstraties in januari en februari kwamen meer dan 840 mensen om het leven door politiegeweld. Mubarak wordt ervan verdacht persoonlijk opdracht te hebben gegeven op betogers te schieten. Als hij daaraan schuldig wordt bevonden, wacht hem mogelijk de doodstraf.

Meer over