Oud-minister Dati raakt dikke dienstauto en lijfwacht kwijt

Arme Rachida Dati. Zo ben je de meest ravissante minister in het kabinet van Nicolas Sarkozy, rolmodel voor alle dochters van migranten. En zo zit je te brommen in de bankjes van het Europarlement. Alsof het ooit een ambitie van je is geweest voor lege tribunes te oreren.

Van onze correspondent Ariejan Korteweg

Maar het kan altijd erger. Het malicieuze weekblad maar goed ingevoerde le Canard Enchainé onthulde dat Dati haar dienstauto – een Peugeot 607 – met chauffeur en drie persoonsbeveiligers is kwijtgeraakt. Zomaar, van de ene dag op de andere en zonder vooraankondiging.

Geruchten

De Canard meent ook te weten hoe dat komt. Dati had zich bij de regionale verkiezingen volledig afzijdig gehouden, maar kwam op 14 maart, de avond van de uitslagen, wel uitgebreid op tv om commentaar te geven. Ook zou Dati de bron zijn geweest van geruchten over spanningen binnen het presidentiële koppel. Dat alles schoot Sarkozy in het verkeerde keelgat: inleveren die auto, en haal die mannetjes ook terug.

Het Élysée verschuilt zich achter een formele regel dat belangrijke ex-ministers tot maximaal een half jaar na hun aftreden recht houden op een grote auto en beveiliging, hetgeen dus ook geldt voor Dati

Overigens hoeft Dati nu niet autoloos door het leven. Ook als burgemeester van het zevende arrondissement van Parijs heeft ze recht op een dienstauto, zij het van wat bescheidener formaat. Voor de burgemeester staat een Renault Laguna klaar. Met chauffeur.

Rachida Dati (EPA) Beeld
Rachida Dati (EPA)
Meer over