Oud-LPF'er Ed Maas blijkt grootste koper op Pim-veiling

Maas koopt voor 111 duizend euro aan Pim-spullen ondanks bezwaren Fortuynfans...

Van onze verslaggever Peter de Graaf

AMSTERDAM Ed Maas, vastgoedhandelaar en oud-voorzitter van de LPF, blijkt de grootste koper te zijn geweest op de recente veiling van de inboedel van de vermoorde politicus Pim Fortuyn. Hij kocht onder meer het schilderij Pim met zijn hondjes Carla en Kenneth voor 51.660 euro, het duurste stuk van de veiling. Verder maakte hij zich ook meester van de zilverkleurige aansteker met inititalen P.F. (11.844 euro), de promotiebul (7.560 euro), een fotoportret van Fortuyn door fotograaf Paul Huf (7.812 euro) en de vier lilakleurige Pimfauteuiltjes waarin de politicus zo vaak interviews gaf (5.796 euro).

In totaal kocht Maas voor 111 duizend euro aan Pim-spullen. De oud-voorzitter en financier van de Lijst Pim Fortuyn zat eind juni niet zelf in de veilingzaal van Hessink’s in Nijmegen. Hij werd vertegenwoordigd door een medewerkster, die wel per gsm voortdurend in contact met de vastgoedhandelaar stond.

Het koopgedrag van Maas is pikant, omdat andere Pimfans sterk gekant waren tegen de veiling. Zij vonden het een verwerpelijke vorm van ‘lijkenpikkerij’ en probeerden de veiling nog tevergeefs via een kort geding tegen te houden. Maas zelf wilde niet reageren. ‘O, de Volkskrant, ik denk dat hij daar geen zin in heeft’, zegt zijn secretaresse.

De veiling met bijna 900 kavels uit Palazzo di Pietro, het Rotterdamse huis van Fortuyn, leverde in totaal 495 duizend euro op. Het gemeentearchief van Rotterdam haalde de bibliotheek met zesduizend boeken binnen, voor 44.100 euro. Het Historisch Museum Rotterdam legde beslag op Fortuyns bureau en de spullen die daarop stonden.

Makelaar en tv-presentator Harry Mens, ook een erkend Pim-aanhanger, heeft ‘helemaal niks’ gekocht. ‘Ik heb vóór de veiling wel tot vier ton op alles geboden, om de boel bij elkaar te houden. Veel geld, vind ik, maar het is niet geaccepteerd’, zegt Mens. Hij had geen zin op de veiling nog wat dingen bij elkaar te sprokkelen. ‘Om 800 euro te betalen voor zijn laatste sigaretje – om met Pim te spreken: ze zijn gestoord’, schampert de makelaar uit Lisse.

Volgens de eigenaar van Palazzo di Pietro, assuradeur Hans den Hartog uit Herveld (in de Betuwe), bood Mens eerst 2,5 ton en vlak voor de veiling 3,5 ton. ‘Maar dan moesten wij wel de veilingmeester en de boete betalen omdat de veiling niet doorging. Dat was voor ons niet interessant’, aldus Den Hartog. Hij kocht Palazzo di Pietro eind 2007 samen met de Gelderse ondernemer Marinus van Pommeren voor 1,1 miljoen euro van de vastgoedhandelaar Chris Thunessen, ook ooit een belangrijk financier van de LPF.

Den Hartog vestigde in Fortuyns paleis een assurantiekantoor. Klanten konden naast een verzekeringspolis ook certificaathouder worden ten behoeve van het onderhoud van het palazzo. ‘Een mooi concept’, aldus Den Hartog, ‘maar het is helaas niet aangeslagen.’ Gedwongen door de economische crisis besloten de eigenaren de boel vervolgens te verkopen. Den Hartog zegt dat hij het erfgoed van Fortuyn graag in zijn geheel had willen verkopen. Ook met de gemeente Rotterdam zijn hierover onderhandelingen gevoerd. Maar steeds bleek geld het grote struikelblok.

Ook Fortuyns huis staat te koop – vraagprijs 1,25 miljoen euro. Volgens Den Hartog hebben zich voor en na de inboedelveiling drie serieuze gegadigden gemeld. ‘Met één zijn we in een ver gevorderd stadium van onderhandeling. Over de prijs zijn we al min of meer akkoord. Het hangt nog op een paar voorwaarden.’ De verkoopprijs ligt dicht tegen de 1,15 miljoen euro, laat Den Hartog doorschemeren.

Meer over