'Oud leert jong zuipen op de kermis in Noord-Holland'

Jongeren en hun ouders zuipen zich ieder jaar helemaal klem op de Noord-Hollandse kermis. Burgemeesters zouden moeten ingrijpen, vindt Ferry Haan.

Ferry Haan
© THINKSTOCK Beeld
© THINKSTOCK

Een paar jongens lopen sinds dit weekeinde gehavend door de school. Ze zijn afgelopen weekeinde van hun fiets gelazerd. Ze waren dronken als een maleier. Starnakel bezopen. Zo lam als een kameel. En ze waren niet de enigen, want het was kermis in mijn dorp in Noord-Holland.

Te kermis
Afgelopen maandagmiddag zwalkte jong en oud over straat. De argeloze buitenstaander denkt bij een kermis aan draaimolens of botsauto's. De Noord-Hollander denkt aan drank. De draaimolens zijn volkomen irrelevant bij het verschijnsel 'kermis'. Terwijl ik met mijn kinderen tussen de draaimolens liep, kreeg ik dan ook de merkwaardige vraag of ik nog ' te kermis' ging. Ik was op de kermis, maar ik ging niet ' te kermis'. De echte kermis is in het café, zo weten alle dorpelingen. De kroeg draait in een weekeinde bijna de hele jaaromzet. De drankconsumptie is onvoorstelbaar. Veel dorpelingen sparen voor de kermis, net als in het zuiden gespaard wordt voor carnaval.

Je zou kunnen zeggen, dat de kermis een grappige Noord-Hollandse folklore is. Maar daarmee onderschat je de invloed op de jeugd totaal.
Want wat moeten jongeren denken wanneer ze straalbezopen volwassen dorpelingen 's middags midden op de weg zien liggen? Wat moet de buurman midden in de heg? Waarom doen mijn ouders zo raar?

Hoe moet je pubers duidelijk maken dat ze op moeten passen met comazuipen, wanneer hun ouders op de kermis totaal door het lint gaan? Let wel, het volwassen zuipen in Noord-Holland vindt niet plaats wanneer de kinderen naar bed zijn. De jeugd in de dorpen ziet voor hun ogen, dat legendarisch dronken worden op de kermis, het hoogtepunt van het jaar is. Er wordt nog maanden gesproken over alle avonturen. Goed voorbeeld.

Folklore
Grappig, of juist niet, is dat in mijn dorp de Katholieke Kerk de aftrap geeft. De kerk biedt een ontbijt aan, waarna de bezoekers naar de kroeg gaan. Het zuipen kan beginnen. In een dorp verderop is de kermis een paar weken eerder. Bij de folklore daar hoort dat iedereen die na kwart over acht 's ochtends in de kroeg komt, een trechter in zijn mond krijgt. Er wordt meteen een liter bier naar binnen gegooid. Dan zit de stemming er goed in.

Opvallend genoeg waren afgelopen maandag niet eens zo heel veel leerlingen afwezig. Mijn havo- en vwo-leerlingen van boven de 16, waren zo goed als allemaal aanwezig. Ik vermoed dat vooral de mbo- en hbo-opleidingen afgelopen maandag lege plekken in de schoolbanken hadden. De jongeren zijn gezellig samen met hun ouders, ooms, tantes, opa's en oma's dronken geworden.

Toen ik maandagmiddag de folklore over straat zag zwalken op hun moeizame weg naar huis - niemand fietst, want dat is te gevaarlijk - vroeg ik me af of we hier niet mee moeten stoppen. Waar zij we mee bezig? Schaf in elk geval het zuipen op de maandag af.

Burgemeesters zouden kunnen optreden. De tap kan dicht. Folklore of geen folklore. Jongeren groeien op met totaal verkeerde tradities. Zuipen is vet. Zuipen is gaaf, leren de ouders. De jongeren nemen dit gedrag snel over. De jongens met de pleisters in mijn schoolbanken hebben geen probleem, vinden ze zelf.

Ferry Haan
was jarenlang redacteur van de Volkskrant en geeft nu les op een middelbare school.

Meer over