Nieuwscorrupte koning

Oud-koning Juan Carlos heeft zichzelf verbannen naar de Verenigde Arabische Emiraten

De Spaanse oud-koning Juan Carlos zit sinds zijn zelfverkozen ballingschap in de Verenigde Arabische Emiraten. Juan Carlos verliet zijn land op 3 augustus, als gevolg van een reeks financiële schandalen. Het Spaanse koningshuis heeft maandag zijn nieuwe verblijf bevestigd, na twee weken van speculaties over zijn verblijfsplaats.

De Spaanse koning-emeritus Juan Carlos is met een privévliegtuig naar Abu Dhabi gevlogen.  Beeld EPA
De Spaanse koning-emeritus Juan Carlos is met een privévliegtuig naar Abu Dhabi gevlogen.Beeld EPA

De 82-jarige monarch zou volgens sommigen naar Portugal of de Dominicaanse Republiek zijn afgereisd, maar die landen zeiden van niets te weten. Later meldden Spaanse media dat hij met een privévliegtuig naar Abu Dhabi was gevlogen waar hij zijn intrek zou hebben genomen in een luxueus hotel. Dit is nu bevestigd. Juan Carlos heeft laten weten beschikbaar te zijn voor vragen in de gerechtelijke onderzoeken die tegen hem lopen.

Juan Carlos maakte begin deze maand bekend Spanje te verlaten, om te voorkomen dat de publieke schandalen die aan hem kleven zijn zoon Felipe en de troon zouden beschadigen. In een brief die op 3 augustus openbaar werd gemaakt zei de oud-koning te hopen dat zijn zoon zijn functie zo ‘in rust’ kon uitoefenen. Juan Carlos droeg het koningschap zes jaar geleden, na veertig jaar regeren, over aan zijn zoon. Sindsdien wordt de oud-koning achtervolgd door schandalen over zijn luxueuze leefstijl en financiële wanpraktijken – die hij overigens allemaal ontkent.

De belangrijkste aanklacht betreft steekpenningen die hij van Saoedi-Arabië zou hebben aangenomen in ruil voor de gunning van de aanleg van een hogesnelheidslijn in dat land door een Spaans consortium. Daarnaast zou hij familieleden en kennissen hebben bevoorrecht. Zijn luxe leefstijl tijdens de financiële crisis werd hem ook niet in dank afgenomen, toen Spanjaarden massaal werden gedwongen de broekriem aan te trekken.

Lees verder:

Hij was voorbestemd om de geschiedenisboeken in te gaan als de koning die Spanje slim wist te hervormen van een dictatuur naar een democratie. Maar nu is daar alsnog het vernederende ballingschap voor Juan Carlos. Het verhaal over de opkomst en val van een moderne koning.

Grond wordt te heet onder de voeten van de voormalige Spaanse koning Juan Carlos. Door weg te gaan uit Spanje hoopt hij dat zijn fouten uit het verleden niet blijven kleven aan zijn zoon, de huidige koning Felipe VI.

Meer over