'Oud-Hollandse' salieverrassing

Het is alweer een tijdje geleden dat we op deze plaats schreven over een kookcursus voor studenten. Inmiddels hebben ook andere partijen zich op deze nichemarkt gestort en heeft zelfs deze krant een kookboekje voor studenten het licht doen zien....

De genoemde kookcursussen van Jongeren Milieu Aktief (JMA) waren echter niet zomaar kookcursussen voor studenten; in de cursussen werd de nadruk gelegd op milieubewust koken. 'En dan kom je al snel uit bij biologisch en/of vegetarisch koken', aldus het medio dit jaar uitgebrachte kookboekje EKOokboek (JMA; circa euro 8). Milieuvriendelijk koken kan 'simpel, dicht bij huis, zonder een geitenwollen sok te zijn.'

Het boekje is het resultaat van de cursussen van eind vorig jaar en bevat naast allerhande instructies ook nog eens 70 recepten, die per thema zijn gegroepeerd. Over die indeling valt te twisten, want die is onduidelijk en arbitrair. Het beschreven gerecht Salieverrassing valt bijvoorbeeld onder de noemer 'Oud-Hollandse kost en folklore' en de vraag is of een pastagerecht daar thuishoort.

Dit neemt niet weg dat het boekje informatief is. Buiten het hoofdstukje over de Hollandse pot is er aandacht voor basisvaardigheden, wel of geen vlees eten, zo gezond mogelijk en - voor studenten waarschijnlijk minstens zo belangrijk - zo goedkoop mogelijk eten, energiezuinig koken en koken voor grote groepen.

De meeste aanbevelingen komen wellicht over als open deuren: 'Neem een tas mee naar de winkel. Een tas in de winkel kopen kost geld en belast het milieu.'

Het boekje is verder uitgerust met een handige ringband, zodat het plat op het aanrecht blijft liggen. Het is leuk vormgegeven en gelardeerd met illustraties van Reid, Geleijnse & Van Tol: 'Fokke en Sukke zijn dolblij dat ze de cursus gevolgd hebben.' 'Dit', zegt Fokke, 'is ónze eko-pot', terwijl hij een dame met piekhaar en tuinbroek op de schouder klopt. Sukke: 'En die kookt voortaan voor ons!'

Salieverrassing, een bijgerecht voor vier personen, is heel smakelijk in combinatie met een groene salade.

Kook de pasta in ruim water met zout beetgaar. Stroop de salieblaadjes af, hak grote bladeren eventueel in grove stukken en bak ze in de hete olie. Pers de knoflook boven de pan uit, voeg de amandelen toe en fruit ze tot ze goudbruin zijn. Roer dit mengsel door de afgegoten pasta en bestrooi het geheel met de geraspte kaas.

Dit jaar hoopt JMA wederom EKOokcursussen te houden in diverse studentensteden. Momenteel is het kookboekje uitverkocht, maar het wordt bijgedrukt. Het is te bestellen via de website van Jongeren Milieu Aktief: www.jma.org.

Meer over