NieuwsOud-Hofstadgroeplid

Oud-Hofstadgroeplid Samir A. voor rechter om steun aan 14 IS-vrouwen met geld of bij ontsnapping

Oud-Hofstadgroeplid Samir A. zou zeker veertien vrouwen in Syrische detentiekampen financieel hebben ondersteund. Dat zegt het Openbaar Ministerie (OM) donderdag bij een voorbereidende zitting in Rotterdam. 

Samir A.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

A. zou op die manier ‘een cruciale rol’ hebben gespeeld bij de ontsnapping van een aantal vrouwen die nu ‘buiten het zicht van de overheden kunnen terugkeren naar hun land van herkomst of zich kunnen aansluiten bij een terroristische organisatie’, aldus het OM.

Deze zomer bleek dat van de 35 Nederlandse vrouwen in de detentiekampen er inmiddels 10 zijn ontsnapt. Een aantal van hen zou nu rond de Noord-Syrische stad Idlib verblijven, vlakbij de Turkse grens. Volgens het OM mede door hulp van A., die actief zou zijn geweest ‘in een internationaal netwerk waarin ook smokkelaars actief zijn’. Twaalf vrouwen die hij zou hebben geholpen staan op de nationale sanctielijst terrorisme, waardoor geld naar hen overmaken strafbaar is.

Duidelijk is hoe dan ook dat Samir A. (34), ooit betiteld als staatsvijand nummer 1 vanwege zijn aanslagplannen, nu een spilfunctie vertolkte rond de Nederlandse vrouwen in de kampen. Ze benaderden hem rechtstreeks en luisterden naar zijn instructies. Het OM zegt ‘talloze tapgesprekken’ te hebben waarin dat te horen is.

Geen terrorisme

Een medeverdachte, die het door A. ingezamelde geld via een informeel systeem overmaakte, zegt dat het om zeker 50 duizend euro ging. Volgens een provisorische berekening van het OM zou het zeker om het drievoudige daarvan gaan. Samir A. ontkent niet dat hij geld overmaakte naar de vrouwen en naar smokkelaars die hen konden bevrijden. Maar dat hij terrorisme financierde, zoals het OM beweert, dat is volgens hem niet waar.

Vorig jaar sprak A. al openlijk over zijn acties in verschillende interviews, onder meer in de Volkskrant. Hij vond het zijn plicht om de vrouwen en kinderen te helpen. Als dat zou leiden tot een veroordeling, zou hij ermee kunnen leven. ‘Ik zou er niet mee kunnen leven als ik wist dat er kinderen zijn doodgegaan terwijl ik had kunnen helpen’, zei hij toen.

Vermoedelijk naar aanleiding van die interviews begon een strafrechtelijk onderzoek naar Samir A. Hoewel hij af en toe van telefoon wisselde – volgens hemzelf omdat hij ‘gek werd van alle verzoeken voor hulp die binnenkwamen’ – bleek al snel dat de interviews geen grootspraak waren geweest.

Interessante vraag

Maar het zijn juist de zelf verkondigde intenties van A. waaraan het OM twijfelt. Zo zou geen van de vrouwen die hij hielp inmiddels zijn teruggekomen naar Nederland. Ook maakte A. al geld over naar vrouwen toen sommige IS-bolwerken nog niet gevallen waren en nam hij daarmee het risico dat het bij de terroristische organisatie terechtkwam.

Volgens A.’s advocaat Tamara Buruma komen de acties van haar cliënt voort uit het beleid van de Nederlandse staat. ‘De staat zegt dat de vrouwen niet worden teruggehaald en dat ze maar op eigen kracht naar een ambassade moeten komen. Dat betekent automatisch dat het via smokkelaars moet, een andere route is er niet.’ Volgens haar is het ‘juridisch en principieel’ een interessante vraag of het strafbaar is om vrouwen en kinderen in nood te helpen.

Ook de rechter sprak donderdag over een ‘bijzondere en principiële zaak’. Omdat het onderzoek nog niet is afgerond en Samir A. bij vrijlating mogelijk getuigen zou kunnen beïnvloeden, blijft hij in voorlopige hechtenis tot de zaak in december wordt hervat.

Meer over