Oud-generaal Obasanjo getipt als president Nigeria

In Nigeria is oud-generaal Olusegun Obasanjo gekozen als presidentskandidaat voor de burgerverkiezingen van eind deze maand. Obasanjo wordt de leider van de Peoples Democratic Party (PDP)....

KEES BROERE

Van onze correspondent

Kees Broere

LAGOS

De PDP heeft bij eerdere verkiezingsrondes, voor gemeenteraden en deelstaten, steeds een meerderheid van de stemmen behaald. De partij is met name populair in het noorden van het land, waar de meeste mensen van de etnische groep Hausa-Fulani wonen en waar ook de meeste militaire leiders van Nigeria vandaan zijn gekomen.

Oud-generaal Obasanjo, die tussen 1976 en 1979 een ongekozen militaire president was, zal het 27 februari waarschijnlijk opnemen tegen Chief Olu Falae, een vroegere minister van Financiën. Falae was de presidentskandidaat voor de Alliance for Democracy (AD), een partij die het vooral goed doet bij de etnische Yoruba in het zuidwesten van het land. De AD is echter een kiesverband aangegaan met Nigeria's derde partij, de All Peoples Party (APP).

Chief Olu Falae zou nu binnen dit verband officieel de kandidaat voor de APP worden. Beide partijen hebben een verdeling van ministerszetels afgesproken, voor het geval Falae de president van een nieuwe Nigeriaanse regering wordt. De huidige president, generaal Abubakar, zal eind mei de macht aan het nieuw gekozen bewind overdragen.

De meeste kenners gaan ervan uit dat Obasanjo de winnaar van de verkiezingen wordt. De 62-jarige gepensioneerde militair versloeg op de tweedaagse partijconventie van de PDP Alex Ekwueme, een man die tot de etnische Ibo uit het oosten behoort. Obasanjo zelf is een Yoruba, maar ook populair bij de Hausa-Fulani. Met Ekwueme als vice-president zou de PDP zich dus bij velen geliefd maken.

De critici van het militaire bewind zijn ook met de burgerkandidatuur van Olusegun Obasanjo niet ingenomen. De oud-generaal was de enige militaire heerser van Nigeria die vrijwillig de macht aan een burger overdroeg. Maar zijn banden met de junta zou hij nooit hebben verbroken. Vorig jaar zat Obasanjo onder de dictatuur van Sani Abacha in het gevang. Hij zou door de militairen zijn vrijgelaten, juist omdat hij voor hen de meest gewillige kandidaat is.

In het buitenland staat Obasanjo in het algemeen goed aangeschreven. Na zijn eerste presidentschap heeft hij zich als een oud-staatsman in diverse internationale fora gepresenteerd. Opmerkingen van Obasanjo over een terugkeer naar democratie vallen ook goed bij financiële organisaties als IMF en Wereldbank, wier steun voor de economische toekomst van Nigeria als onmisbaar geldt.

Bij zijn verkiezing tot presidentskandidaat van de PDP zei Obasanjo 'een sterrenhemel van Nigerianen' bij zijn partij te willen betrekken. De opmerking slaat op de etnische verdeeldheid binnen Nigeria, die tot op de dag van vandaag een doorslaggevende rol speelt in alle politieke en sociale kwesties. De oud-generaal liet ook weten zijn land weer een 'waardig lid' van de internationale gemeenschap te wilen maken.

Meer over