Oud-gedienden maken dienst uit op de triatlon

'Ho, ho, wacht even, natuurlijk ga ik in Athene proberen een medaille te winnen. Als ik dat geloof in mijzelf niet had, dan kon ik beter meteen stoppen.'..

Van onze verslaggever Rolf Bos

De opmerking van een verslaggever - 'maar, je hebt toch geen podiumkansen?' - was wellicht wat onbeleefd naar de kersverse Nederlandse kampioene triatlon. 'Ik doe aan topsport, ik zal altijd tot het gaatje gaan.'

Wieke Hoogzaad (33) werd zondag in een heet Zundert nationaal kampioene op de triatlon olympische afstand. In de 'open' titelstrijd moest ze de Tsjechische Lenka Radova voor laten gaan, maar bleef ze de Duitse Joelle Franzmann, vierde bij de recente WK, net voor.

De andere Nederlandse deelneemsters tijdens de Elite-wedstrijd, zeven in totaal, liet ze ruim achter zich. Tracy Looze-Hargreaves was op ruim drie minuten de tweede Nederlandse, Ingrid van Lubek mocht ook het podium nog beklimmen.

Zes Nederlandse triatleten maakten vier jaar geleden de lange reis naar olympisch Sydney, waar de moderne driekamp voor het eerst op het programma stond. Er was destijds in de aanloop door NOC*NSF veel geld gestoken in het 'triatlon-project', maar de resultaten stelden, door tal van oorzaken, teleur.

Sindsdien zit de sport in Nederland in het verdomhoekje. Er is weinig geld beschikbaar, er zijn conflicten tussen sporters en trainers. Talenten, als die er al zijn, stromen niet door.

Zes Nederlanders zwommen, fietsten en liepen er in Sydney, in Athene zullen het er slechts twee zijn, oud-gediende Hoogzaad en de Australisch-Nederlandse Looze-Hargreaves.

Dat het niet best gesteld is met de olympische triatlonsport in Nederland, dat de doorstroom hapert, was zondag in Zundert op het podium van de NK te zien. Vier van de zes Sydney-gangers, inmiddels oud-gedienden in deze tak van sport, behaalden medailles. En het is dat Rob Barel als toeschouwer in de geboorteplaats van Vincent van Gogh rondliep. Had deze 'veteraan aller veteranen' meegedaan, dan zou ook hij het podium nog hebben gehaald.

Dennis Looze, vorig jaar na conflicten met de bond gestopt met de kwarttriatlon, werd Nederlands kampioen. Eric van der Linden behaalde brons, net als Van Lubek bij de vrouwen.

'We behoren nog steeds tot de nationale top, maar internationaal zijn we de aansluiting kwijt', zei Van der Linden. De Schagenaar kon niet overtuigen bij de recente EK en WK. Hij mag niet voor de tweede maal naar de Spelen.

Is dat erg? 'Mwah, iedereen is zo gefocust op die Olympische Spelen, je kunt ook zonder naar dat evenement te gaan je sport prettig beoefenen. Ik geniet van e wedstrijden.'

Altijd een buitenbeetje geweest, die Van der Linden. Nadat hij vorig jaar even gestopt was, probeerde hij dit jaar toch weer de Spelen te halen. Zijn wereld is niet ingestort nu dat niet gelukt is.

'De sport is gedevalueerd in Nederland', zegt hij. 'Dat is deels de schuld van wanbeleid bij de bond. Ook zijn er nog maar weinig jongeren die zich volledig willen opofferen voor een trainings-intensieve sport als de triatlon.'

Zoals Hoogzaad de afgelopen dertien jaar wdeed. Wicky de Viking, die vorig jaar voor het eerst in haar carri een wereldbekerwedstrijd won, is de enige Nederlandse triatlete die in Athene een rol van betekenis kan spelen. Looze zal sneller moeten zwemmen, wil ze de internationale aansluiting niet verliezen.

Hoogzaad, die resideert in Denemarken, het land van haar man, zwemcoach Ricky Jorgensen, traint zichzelf. 'Na twaalf jaar topsport weet ik wat mijn lichaam kan', zegt de Europees kampioene van 1998.

Sydney beleefde ze destijds in een 'roes', een nare val deed haar op de 25ste plaats belanden. Het fietsparcours in Athene ligt haar wel. 'Er zitten gemene hellinkjes in, maar ik kan goed klimmen.'

Nog drie weken trainen in het hooggelegen Font Romeu, daarna twee wedstrijden en op 20 augustus naar Athene. 'Geen openingsceremonie voor mij, ik vertrek pas vijf dagen voor mijn wedstrijd.'

Ze gaat niet uitgebreid acclimatiseren in de verwachte hitte van Griekenland. 'Ik hoop op een hete zomer in Nederland.'

Meer over