Volkskrant AvondDinsdag 23 april

Oud-Europarlementariër Joost Lagendijk mag Turkije weer in na ban van 2,5 jaar | Waarom vluchtelingen hun kinderen Tulip en Amersfoort noemen

Joost Lagendijk in 2016 Beeld Jiri Buller
Joost Lagendijk in 2016Beeld Jiri Buller

Vandaag belangrijk

Oud-Europarlementariër en Turkije-kenner Lagendijk mag Turkije weer in na ban van 2,5 jaar

Oud-Europarlementariër Joost Lagendijk (GroenLinks) mag weer naar zijn huis en echtgenote in Istanbul. Lagendijk werd sinds september 2016 de toegang tot Turkije geweigerd, vermoedelijk omdat hij door de autoriteiten in Ankara als te kritisch werd beschouwd.

IS is naar eigen zeggen verantwoordelijk voor aanslagen Sri Lanka, concrete bewijzen ontbreken

Islamitische Staat heeft dinsdag de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslagen in Sri Lanka op Eerste Paasdag. De terreurorganisatie verspreidde via haar propagandakanaal Amaq een verklaring dat de aanval was gericht op christenen en ‘landen van de coalitie’, en was uitgevoerd door haar eigen strijders.

Hoe slecht is de megastal écht?
Het aantal megastallen in Nederland voor vooral varkens en kippen neemt sterk toe. Is dat een slechte ontwikkeling voor dier en milieu, of juist niet?

Aandeelhouders geven ING stevige tik op de vingers: bestuur is persoonlijk aansprakelijk voor onder meer witwasaffaire
Bestuurders van ING hebben tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering geen decharge gekregen. Aandeelhouders toonden zich bijzonder ontevreden over de schikking van 775 miljoen euro in verband met de witwasaffaire. Daarmee kreeg het bestuur van de bank een stevige tik op de vingers. Het niet verlenen van decharge aan een bestuur komt maar zelden voor.

De Raad van Bestuur van ING, met onder meer Hans Wijers, aan het begin van de jaarlijkse vergadering van aandeelhouders van ING Groep N.V. in Muziekgebouw aan 't IJ.  Beeld ANP
De Raad van Bestuur van ING, met onder meer Hans Wijers, aan het begin van de jaarlijkse vergadering van aandeelhouders van ING Groep N.V. in Muziekgebouw aan 't IJ.Beeld ANP

Ryanair verliest rechtszaak van acht Eindhovense piloten – en moet hen miljoenen euro’s betalen
Ryanair moet acht piloten ontslaan en hen schadevergoedingen betalen van 380 duizend tot 480 duizend euro per persoon. Dat is de uitkomst van een opmerkelijke rechtszaak die de vliegers tegen de Ierse prijsstunter hadden aangespannen.

Video van de dag

Jeu-de-boulen, vroeger deed je opa het op de camping. Maar nu is het hip, en kun je een glimmend balletje gooien in een heuse jeu-de-boulesbar. V-vlogger Lisa Koetsenruijter en haar zus deden een poging om deze nieuwe borrelsport onder de knie te krijgen.

Vanavond op TV

‘Het gemak waarmee wordt beslist over leven en dood, dat raakt me’
Na negen jaar stopt Wilbert Paulissen als hoofd van de Landelijke Recherche. Over de veranderende drugscriminaliteit, kookclinics, zijn soberheid en ‘de grootste bewijsschat die we ooit hebben gevonden’.

null Beeld Linelle Deunk
Beeld Linelle Deunk

Modi heeft India op scherp gezet met zijn hindoenationalisme
Premier Narendra Modi heeft van seculier, multicultureel India steeds meer een land voor hindoes gemaakt. Moslims en andere minderheden voelen de nadelen. De strijd spitst zich inmiddels toe op het herbouwen van een omstreden hindoetempel in Ayodhya.

Waarom vluchtelingen hun kinderen Tulip en Amersfoort noemen

Voor de verslaggeverscolumn gaat Toine Heijmans op bezoek bij Dauda en Zakaa in Amersfoort. ‘De dochter van Dauda heet Amersfoort, de dochter van Zakaa Tulip, en dat is niet per definitie omdat het mooie namen zijn. Het is om hun afkomst te bevestigen: gelukkig geboren in het beste land en in de beste stad van de wereld, dankzij de stoutmoedigheid van hun ouders die er nogal wat voor over hadden Amersfoort te bereiken.’

Achttien jaar de cel in, maar Djaga Djaga blijft ‘gewoon lekker’ muziek droppen
De veroordeelde rapper Djaga Djaga nam zijn hit Ride or Die op in de gevangenis. Welke rol speelt zijn onderwereldimago bij het succes? En: mág dat eigenlijk wel, muziek uitbrengen vanuit de cel?

Random Shit is een geslaagd humorexperiment met slimme grappen en een lekkere dubbele laag ★★★★★
Regisseurs Steffen Haars en Flip van der Kuil kregen van Videoland de vrije hand, en dat betaalt zich uit.

Gijs Naber en Henry van Loon in de Videoland-serie Random Shit. Beeld Jeroen Hofman
Gijs Naber en Henry van Loon in de Videoland-serie Random Shit.Beeld Jeroen Hofman

Ik ben zo oud dat ik niet meer kan zien of iets echt is of op een computer is gemaakt
‘Het was weer eens de mooiste lentedag va de eeuw, of van de paasperiode, of van ooit, en wij gingen naar de film,’ schrijft Aaf. Aaf heeft besloten het leven niet langer in het teken van mooi weer te stellen, en kijkt als resultaat naar Dumbo het olifantje in een verduisterde, koele zaal. Achteraf gezien een prima keuze, want de ervaring weet haar op meerdere manieren te verrassen.

Meer over