Oud en nieuw 2000 leidt tot minder angstgevoelens

De komende jaarwisseling roept bij steeds minder Nederlanders angstgevoelens op. Steeds meer mensen denken de nacht niet anders door te brengen dan andere nieuwjaarsnachten....

Dat blijkt uit een enquête van de Stichting Exploitatie Nederlandse Staatsloterij (SENS). Van de Nederlandse bevolking treedt 57 procent de komende jaarwisseling positief tegemoet, en 9 procent zelfs 'heel' positief. 37 Procent staat er neutraal tegenover en 1 procent negatief. Een slinkend aantal Nederlanders vindt dat deze bijzondere nacht spectaculair moet worden gevierd.

In 1998 heeft SENS een soortgelijk onderzoek gehouden. Daaruit bleek dat 8 procent heel positief tegenover de millenniumnacht stond, 46 procent positief en 30 procent neutraal. Toen al zag ook slechts 1 procent van de Nederlandse bevolking de komende jaarwisseling met meer angst en beven tegemoet dan de overgrote meerderheid.

Uit de representatieve enquête blijkt dat 17 procent van de Nederlandse bevolking plannen heeft voor oud en nieuw. 4 Procent wil oudejaarsavond in het buitenland vieren, 4 procent gaat met vakantie. Slechts 1 procent heeft een speciale millenniumtrip geboekt.

Een jaar geleden was nog 24 procent van de bevolking van plan van oudejaarsavond een spektakel te maken. Nu is dat nog maar 11 procent. Dat het een beetje anders dan normaal moet worden, vindt 29 procent (was 27). Zeker 55 procent van de Nederlanders vindt gewoon al gek genoeg, en dat was in 1998 nog 41 procent. Van de ondervraagden zegt 22 procent thuis te blijven.