Oud-burgemeester Londen: 'Venezolaanse rijken ondermijnen regime president Maduro'

Hugo Chávez had de oligarchen meteen moeten uitschakelen nadat hij de macht in Venezuela had overgenomen. Met deze bewering heeft Ken Livingstone zich op karakteristieke wijze gemengd in de discussie over de tragische lotgevallen van het Zuid-Amerikaanse land.

Patrick van IJzendoorn
Oud-burgemeester van Londen, Ken Livingstone Beeld epa
Oud-burgemeester van Londen, Ken LivingstoneBeeld epa

Volgens de oud-burgemeester van Londen ondermijnen de rijken het regime van Chávez' opvolger Nicolas Maduro. De huidige president, een voormalige buschauffeur, is ervan beschuldigd 'nepverkiezingen' te hebben gehouden en het failliete land op autoritaire wijze te besturen.

De Venezolaanse crisis komt ongelegen binnen de linkervleugel van de Britse Labour Partij, waar Livingstone en huidig partijleider Jeremy Corbyn deel van uitmaken. Ze hebben het Venezuela van de linkse Chávez altijd gezien als een lichtend voorbeeld voor het Verenigd Koninkrijk, maar nu het land in puin ligt staan ze onder druk om afstand te nemen van het beloofde land. In een verklaring had Labours schaduwminister van Buitenlandse Zaken Emily Thornberry eerder deze week laten weten dat Maduro de rechtsstaat en de mensenrechten moet eerbiedigen.

Haar collega Chris Williamson, woordvoerder van Brandweerzaken in de fractie van Corbyn, suggereerde echter dat de Amerikanen achter de protesten tegen Maduro zitten, refererend aan de dubieuze geschiedenis van Washington in Latijns-Amerika. 'Uiteraard, er zijn fouten gemaakt', zei hij tijdens Newsnight, 'zo hebben ze de economie onvoldoende gediversifieerd. Maar kijk, het regime staat onder een ongelooflijke druk en er is een eenzijdige blik vanuit de Britse media.' Williamson wees erop dat Chávez veel goeds heeft gedaan voor minder bedeelde Venezolanen.

Een stuk verder ging Livingstone, die in zijn tijd als burgemeester nauw samenwerkte met Chávez en zelfs een Londense ambassade opende in de hoofdstad Caracas. Op Talk Radio beweerde Livingstone, die wegens antisemitische uitspraken geschorst is geweest door de Labour Partij, dat Chávez harder moet optreden tegen de tweehonderd families die 80 procent van het olierijke land bezitten. 'Hij stond toe dat ze konden blijven leven, dat ze door konden gaan. Ik vermoed dat ze hun controle over de import en export aanwenden om Maduro te ondermijnen.'

De 72-jarige socialist wees erop dat veel ellende is veroorzaakt door een blokkade van voedsel en medicatie. Hij voegde eraan toe dat Maduro geen dictator is. 'Als er bewijs is dat Maduro een eenpartijstaat wil stichten, dan zou ik daar meteen tegen zijn.' Corbyn, die aan het fietsen is in Kroatië, heeft zich niet uitgesproken over de situatie in Venezuela, ondanks oproepen daartoe van de Blair-gezinde vleugel binnen de oppositiepartij. Hij heeft Chávez ooit een 'inspiratiebron genoemd voor een ieder die in Europa strijdt tegen bezuinigingen en een neoliberaal economisch beleid'.

Meer over