'Oud-bisschop Ter Schure misbruikte minderjarige'

AMSTERDAM - De congregatie van salesianen van Don Bosco heeft een slachtoffer van seksueel misbruik 16.000 euro betaald ter compensatie van 'immateriële schade'. Het slachtoffer werd tussen 1948 en 1953 seksueel misbruikt door liefst zeven priesters. Onder hen de latere bisschop van Den Bosch Jan ter Schure. Dat melden NRC Handelsblad en De Wereldomroep.

Van onze redactie
© Joost van den Broek/ de Volkskrant Beeld
© Joost van den Broek/ de Volkskrant

Ter Schure, in 2003 overleden, zou zich als jonge priester schuldig hebben gemaakt aan het seksueel misbruik. Het inmiddels 78-jarige slachtoffer was toentertijd minderjarig.

Klasgenoot
Het slachtoffer heeft bisschop en mede-salesiaan Van Luyn van Rotterdam, een klasgenoot, meermalen proberen te overtuigen het misbruik niet langer onder de pet te houden. Maar op brieven die hij aan Van Luyn schreef, kreeg hij geen antwoord.

De congregatie erkende in 2003 het misbruik in een 'vaststellingsovereenkomst'. In november van dat jaar, een half jaar na het overlijden van Ter Schure, kreeg hij de 16 duizend euro uitgekeerd.

Eerdere onthullingen over het misbruik in de orde van de salesianen vormden de opmaat voor nog veel berichten over misbruik in internaten van katholieke instellingen.

Meer over