Otto von Habsburg (98) overleden

Otto von Habsburg-Lotharingen, de oudste zoon van de laatste Oostenrijkse keizer, is vandaag in Duitsland overleden op 98-jarige leeftijd. Dat meldde een woordvoerster aan Oostenrijkse media.

ANP/Redactie
null Beeld afp
Beeld afp

Franz Joseph Otto Robert Maria Anton Karl Max Heinrich Sixtus Xavier Felix Renatus Ludwig Gaetan Pius Ignatius werd op 25 november 1912 geboren als zoon van keizer Karel I, die van 1916 tot 1918 keizer van Oostenrijk en koning van Hongarije was. Na de val van de monarchie na de Eerste Wereldoorlog ging Karl I met zijn gezin in ballingschap naar Zwitserland.

Troon
De laatste Oostenrijkse keizer overleed in 1922 op het Portugese eiland Madeira, waarna zijn oudste zoon de troonpretendent werd. In 1961 gaf Otto zijn aanspraken op de Oostenrijkse troon op. Otto von Habsburg was 20 jaar lid van het Europees Parlement voor de Duitse Beierse christendemocratische partij CSU. Hij stond bekend als uiterst conservatief.

Europees Parlement
Otto von Habsburg was 20 jaar lid van het Europees Parlement. Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie noemde Otto von Habsburg in een reactie 'een groot Europeaan die een belangrijke impuls heeft gegeven aan het Europese project'. Zijn inzet voor Europa moet 'een politiek voorbeeld voor ons allen zijn, zeker in moeilijke tijden', aldus Barroso.

Meer over