Otterspeer neemt knap revanche op zichzelf

VAN ONZE VERSLAGGEVERJOHN VOLKERS

AMSTERDAM - Het moest er een keer van komen, dat was de overtuiging van zijn coaches. Sprinter Hein Otterspeer (24) deed zondag wat al tijden van hem werd verwacht. De Zuid-Hollandse schaatser - 1.93 lang, 89 kilo zwaar - zegevierde op de 1000 meter bij het vierde wereldbekertoernooi van deze winter, in het Japanse Nagano.

Waar in 1998 Ids Postma en Marianne Timmer olympisch heersten, was de galmende M-Wave nu het toneel waar Otterspeer zijn internationale doorbraak beleefde. Vorig jaar werd hij zevende bij de WK sprint in Calgary. Hij greep zilver op de 500 meter bij een wereldbeker in Heerenveen. Op de 1000 meter van de WK afstanden, gewonnen door Stefan Groothuis, werd hij zesde.

Het was allemaal inleiding van een mooi verhaal, dat Otterspeer deze jaren wil schrijven. Wie vraagt of zijn seizoen geslaagd is, omdat een wereldbekerzege toch zijn doel was, krijgt te verstaan dat het hem deze winter om de wereldtitel sprint draait. Eind januari in Salt Lake City, de snelste baan van de wereld, wil Otterspeer op zijn best zijn.

Daartoe moet hij zich plaatsen via de NK sprint, 5 en 6 januari in Groningen. Daar, op het kunstijs van Kardinge, wordt het nog spannend. Nederland bezit sinds enkele jaren een hele rij sprintspecialisten, in de ploegen van Jac Orie en Gerard van Velde. Nieuwkomers als Otterspeer botsen met routiniers als Tuitert.

Otterspeer is in Nagano, vlak voor het afreizen naar de volgende wereldbeker in het Noord-Chinese Harbin, vol vertrouwen over het aanstaande traject. 'Ik heb in mijn ogen een goede kans op de titel die ik vorig seizoen in de laatste race verspeelde', refereert hij aan het toen weggegeven kampioenschap. Hij verspeelde een royale voorsprong aan Stefan Groothuis die zijn vijfde nationale titel greep.

Het waren de lessen die iedere schaatser moet leren voor de stap naar een volgend niveau kan worden gemaakt. Otterspeer was een gewestelijk schaatser in Den Haag, bij de oude kampioenenmaker Wim den Elsen, tot hij in 2010 toetrad tot 1nP, de kleine ploeg van coach Rutger Tijssen. Hij brak snel door. TVM bood hem een stage aan. Toen hij dacht te tekenen voor de grootbetaler van het topschaatsen, bleek de verzekeraar uit Hoogeveen geen geld te hebben voor de transfer.

Otterspeer ging vorige winter door in het team van APPM, dat onder leiding van coach Gerard van Velde reuzestappen maakte. Dit seizoen, met een nieuwe sponsor, is er opnieuw progressie. Zijn doelstelling: 'Dit seizoen wil ik mezelf verbeteren, podiumplaatsen behalen in World Cups en het liefst een keer winnen. En het WK sprint, dat staat met hoofdletters in mijn agenda.'

Onderuit

Zaterdag duidde nog niets op die gestage weg omhoog. Bij de start van zijn eerste 1000 meter lag hij bij de zevende stap op de neus. Hij haakte met zijn punt in het ijs en ging horizontaal. Hij kon het verklaren, na het zien van de beelden. 'Je rent de eerste meters en als je dan slagen gaat maken, breng je je bovenlichaam naar beneden. Als je dat te vroeg doet, krijg je de benen niet meer goed onder het lichaam.'

Het gebeurt hem weleens in training, als hij niet oplet. Zondag waren de lessen geleerd. Otterspeer stond klaar voor de revanche op zichzelf. Hij was in rit 3 veel beter dan de rest. Hij reed de snelste ronde van iedereen (25,4 seconden) en kende een klein verval in de slotronde van zijn 1000 meter (27,0). De eindtijd was opzienbarend: 1.09,20. Het was 0,28 boven het baanrecord van de Amerikaan Shani Davis.

De explosie van Otterspeer was royaal genoeg voor de eindzege. Niemand in Nagano kon hem bedreigen, ook de Nederlands kampioen Kjeld Nuis niet. Otterspeer was tevens sneller dan de Finse dubbelwinnaar Koskela van een dag eerder. Die bleef zondag aan de kant vanwege materiaalproblemen.

Coach Van Velde bekeek de beelden thuis. Hij werd onlangs vader en liet het werk in Japan over aan invaller Dennis van der Gun. Die was lovend over het vakwerk van zijn tijdelijke pupil. 'Dit kwam niet als een donderslag bij heldere hemel. Hij kan dit, dat wisten we. Dat akkefietje met die valpartij, dat is Hein dan weer snel te boven. De knop omzetten, dat kan hij. Heel knap.'

undefined

Meer over