Oscarwinnaar Maximilian Schell overleden

De van oorsprong Oostenrijkse Hollywoodacteur Maximilian Schell is in de nacht van vrijdag op zaterdag op 83-jarige leeftijd overleden. De acteur kreeg in 1962 de Oscar voor beste acteur voor zijn rol in de film Judgement at Nuremberg. Hij overleed in een ziekenhuis in Innsbruck aan een longaandoening, meldde de Duitse publieke omroep ARD zaterdag.

Schell is een van de bekendste Duitssprekende acteurs die in de Amerikaanse filmindustrie naam maakte. Hij speelde onder meer in de klassieker A Bridge Too Far (1977), een oorlogsfilm over de mislukte geallieerde landing bij Arnhem in 1944. Ook speelde hij in de film Left Luggage (1998) van regisseur Jeroen Krabbé.

In 1958 debuteerde Schell in de film The Young Lions, waarvoor eigenlijk zijn zus Maria Schell was benaderd. De Oostenrijker had een bloemrijke carrière als acteur en later ook als scenarioschrijver, producent en regisseur. Hij kreeg drie Oscarnominaties voor zijn acteerkunsten, een nominatie voor beste buitenlandse film, voor een film die hij had geproduceerd, en nog een nominatie voor een documentaire van zijn hand over Marlene Dietrich.

In Judgement at Nuremberg speelde Schell een Duitser die wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden. Ook grote sterren als Marlene Dietrich, Spencer Tracy en Montgomery Clift speelden mee. De film werd genomineerd voor elf Academy Awards, waarvan de Oscars voor het beste script en de beste acteur (voor Schell) werden gewonnen.

Meer over